JUBILANT: Den britiske forfatteren Ian McEwan fyller 70, og hans norske forlag feirer ved å utgi debutboka hans på norsk for første gang. Foto: Nina Hansen
JUBILANT: Den britiske forfatteren Ian McEwan fyller 70, og hans norske forlag feirer ved å utgi debutboka hans på norsk for første gang. Foto: Nina HansenVis mer

Ian McEwans briljante novelledebut er fortsatt sjokkerende

Makaber søttiårsjubilant.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Incest, pedofili, barnedrap, dyremishandling og reinspikka galskap. Tematikken i Ian McEwans novelledebut og to etterfølgende romaner var så sjokkerende at han etter hvert fikk tilnavnet Ian Mcabre. Likevel er både tema og stil lett å gjenkjenne i det senere forfatterskapet til den nå sytti år gamle britiske forfatteren. Ved siden av noveller, skuespill og filmmanus, har han skrevet tolv romaner som alle er oversatt til norsk.

I 2008 ble han listet av The Times som en av «de femti største britiske forfattere siden 1945», og Gyldendal feirer hans søttiårsdag ved å utgi debuten «Første kjærlighet, siste olje» fra 1975.

Dette er sterke saker, og i artikkelen «When I was a monster» (The Guardian 2015) forteller Ian McEwan om hvordan hans første novelle ble til. En kveld i 1970 satt han seg til med penn og papir. Han hadde bestemt seg for å fullføre en novelle før natten var omme, men var helt tom i hodet: «Within an hour, a strange voice was talking to me from the page. I let it speak», heter det. Morgenen etter var «Samtale med en skapmann» ferdig. Den er en av de åtte novellene i denne samlingen, og handler om en mann som ikke vil bli voksen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn