Ibsen bedre enn Mette-Marit

I Kina holdt publikum med Helmer og ble sjokkert over Noras oppførsel. Erling Borgens Ibsen-dokumentar ble sendt på TV2 i går - uten reklamepause.

- Hva handlet gårsdagens dokumentar om?

- Den handlet om hvor stor Henrik Ibsen egentlig er i verden. Under arbeidet med filmen fant jeg på et tidspunkt ut at det samtidig ble spilt 102 Ibsen-forestillinger fordelt på alle kontinentene! Med all respekt: Jeg er overbevist om at Ibsen er en langt mer effektiv døråpner enn hele kongefamilien pluss Mette-Marit.

- Men når ble du interessert i teater?

- Det har jeg egentlig alltid vært. Ideen til dokumentaren fikk jeg da min skuespillerkone skulle spille Nora i Kina. Under prøvene kom nemlig representanter for sensurkomiteen for å kontrollere om dette var kontrarevolusjonær virksomhet! Da skjønte jeg hvilken kraft denne dramatikeren fortsatt har.

- Ble forestillingen gjennomført?

- Ja, da. Den kinesiske mannlige eliten satt i salen og holdt med Helmer, mens Noras oppførsel sjokkerte dem noe helt forferdelig. Denne dokumentaren handler også om hvor tilpasningsdyktig Ibsens dramatikk er. Hans skuespill tilpasses slik at de fungerer i vidt forskjellige kulturer.

- Én time Ibsen på TV2 uten reklamepauser er ikke hverdagskost.

- Nei, men jeg tilbød NRK filmen først. De hadde ikke penger, mens TV2 sa ja etter to sekunder. Jeg synes ikke det er flaut at NRK sa nei. Jeg vil heller si at det var sjenerøst av min arbeidsplass gjennom 20 år å la meg selge den til konkurrenten, uten at det får noen konsekvenser for mitt forhold til NRK.

LAGDE IBSEN-DOKUMENTAR: NRK-journalisten Erling Borgen viser at dramatikeren Ibsen har kraft i utlandet.