Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ibsen for amatører

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gundersen heter en mann. Hørt om ham?

Per Gundersen i Grimstad er mannen som styrer verdens viktigste og mest unike Ibsen-samling med alt hva det innebærer av ansvar og forpliktelser overfor besøkende publikummere fra alle verdensdeler, media, studenter og forskere og fagfolk av alle kategorier fra alle verdens kanter.

Gundersen er imidlertid en vanlig norsk lokalpolitiker. Og fordi slikt er helt vanlig i norsk kulturliv, er han automatisk blitt styreformann i Ibsenmuseet. Ingen etterlyser faglige kvalifikasjoner og kompetanse når maktposisjoner og attraktive styreverv besettes, så lenge partiboka er i orden. Gundersen er jo Ap-ordfører i Grimstad kommune, og da holder det jo at «noen har snakket sammen» på bakrommet. Hva het det i revyvisa, jo: «Det holder det, sa Gundersen, det greier seg med det.»

Tradisjonen tro går det greit så lenge kulturlivets inkompetente styreledere har velvillige rydderpiker og løpegutter i daglig drift som holder budsjettet og nøyer seg med det. Fagfolk med innsikt, motforestillinger og ambisjoner som dessuten vet hva de snakker om, blir raskt og ofte provoserende uromomenter som må fjernes for enhver pris.

Et såkalt «forlik» mellom Ibsenmuseet og museets høyt resepekterte, faglige leder og bestyrer Jarle Bjørklund i Tvedestrand tingrett i forrige uke, vil koste museet innpå trekvart million kroner. Full seier og oppreisning for Bjørklund etter lang tids bakvaskelse og trakassering. Men de 500 000 museet nå får årlig over statsbudsjettet, var kanskje ikke ment til å kvitte seg med all den faglige kompetanse verdens viktigste Ibsenmuseum og sjøfartsbyen Grimstads samlinger hadde å tilby?

Det hører med i denne farsen fra de lokale forhold, at styreformann Gundersen heller ikke i framtida ønsker noen kvalifisert museumsbestyrer i Grimstad. Er det helt greit?

I dag, mer enn 150 år etter at han forlot byen hvor han «sad indeklemt av livsvilkår» i seks år og aldri kom tilbake til, er Henrik Ibsen verdens mest spilte dramatiker etter William Shakespeare. Så å si hver eneste dag året rundt er det ett eller annet sted i verden premiere på et skuespill av Ibsen. Grimstad i Aust-Agder, Norge, er byen hvor den opprørske, lutfattige apotekerlærlingen ble dikter. De første linjene i hans første skuespill «Catilina» er: «Jeg må! Jeg må; så byder mig en stemme / i sjælens dyb, - og jeg vil følge den. / Kraft ejer jeg, og mod til noget bedre, / til noget højere, end dette liv.»

Ibsens første bitende harselas over «de lokale forhold» het som kjent «De unges forbund eller Vorherre & Comp». I dag heter Vårherre Gundersen.

Hele Norges coronakart