Ibsen i Wenches hjerte

1. påskedag spiller Wenche Foss i Ibsens «Rosmersholm», som sendes på NRK. Vi spurte divaen hvilke Ibsen-roller hun har likt best.

- Jeg har prøvd å forberede meg litt, da, sier Wenche og viser et bilde fra «Kejser og galilæer».

Vi har bedt henne snakke om Ibsen. Strålende fornøyd serverer hun et glass hvitvin i vårsola, hjemme på Frogner, i flunkende ny leilighet.

- Jeg spilte sågar mot Knut Wigert.

- Det visste jeg ikke.

- Du visste ikke det, nei. Nei, ikke jeg heller. Det var forresten en forferdelig oppsetning. Ja, ja. Wenche Foss klapper hendene sammen, ansiktet lyser opp, og hun begynner å snakke om noe helt annet.

Heller fransk

Søndag 1. påskedag, viser NRK «Rosmersholm» med Wenche Foss i rollen som hushjelpen, madam Helseth.

- Det var fantastisk gøy å være med i den oppsetningen. Bjørn Skagestad (Johannes) og Laila Goody (Rebekka) er jo så gode. Jeg spilte selv Rebekka da jeg var 23 år.

Alle husker Wenche Foss som mor Aase mot Toralv Maurstad som Peer Gynt.

- Dødsscenen er det vakreste. Musikken er så vidunderlig, sier hun.

Wenche Foss ble tilbudt rollen som mor Aase i utendørsoppsetningen på Golå, men takket nei.

- Jeg sa ifra med en gang at den rollen kan jeg gjøre på engelsk og fransk, men jeg klarer det ikke på gudbrandsdalsdialekt. Heldigvis gjør Kari Simonsen den strålende.

I 1960 spilte Wenche Foss Hedda Gabler. Da de gjestet Dramaten i 1961, fikk Wenche strålende kritikker.

- Det nytter ikke å bo sammen med Hedda Gabler, sa min mann Thomas Stang. Jeg bodde på Park Hotel i flere uker da. Skuespillere burde egentlig bo sammen, borte fra familien, når de arbeider med en oppsetning, sier hun.

«Wenche Foss har neppe noen gang i sitt rike suksess-liv slitt mer umenneskelig med en rolle,» skrev Axel Kielland i sin anmeldelse i Dagbladet.

- Jeg ble ikke fornøyd. Jeg hadde sett Gerd Grieg, og hvis du har sett Gerd Grieg spille Ibsen, blir du ikke fornøyd med noe annet.

Godt maleri

I «John Gabriel Borkman» har Wenche Foss spilt fru Wilton to ganger og Ella Rentheim tre- fire ganger.

- Ella Rentheim er den Ibsen-rollen som har gjort størst inntrykk på meg. Både fordi jeg har fått spille den så mange ganger og fordi jeg har vært i døden et par ganger.

Foss var lenge skeptisk til Håkon Blekens maleri av henne i rollen som Ella Rentheim. Maleriet henger på Nationaltheatret.

- Da jeg kom ut fra Radiumhospitalet etter kreftoperasjon nummer to, ringte jeg Håkon Bleken og sa at nå skjønner jeg hvor godt det maleriet er. Ella Rentheim var jo dødssyk. Og det var akkurat sånn jeg så ut.

Dårlig sendetid

Terje Mærlis «Rosmersholm» har fått ny design siden den gikk på Nationaltheatret i 1998.

- Ja, det er ny design, men vi spiller akkurat maken. Det så så vakkert ut, så jeg er spent. Men, alle er vel på påskeferie når den sendes. Det er ingen som får sett den. Det er synd, sier Wenche.

- Men kanskje den sendes i reprise.

TRAVEL PÅSKE: Wenche Foss har et tett program og er akkurat nå midt i innspillingen av «Jeg er Dina». Likevel har hun tid til å snakke med Dagbladet om sine Ibsen-roller.fOto: TOM MARTINSEN
IBSEN-TV: 1. påskedag møter vi Wenche Foss i rollen som hushjelpen i «Rosmersholm» på NRK.Foto: SCANPIX