Ibsen in love

Henrik Ibsen svermende forelsket i en italiensk pike. Kan du se det for deg? Det kommer på film.

Nå vil regissør Erik Gustavson lage en film a'la «Shakespear in love». Filmen skal tas opp i Italia, der vi treffer dikteren Henrik Ibsen stup forelsket i en italiensk kvinne. Filmen har fått navnet «Il norvegese» og baserer seg på Ibsens år i Italia.

Ikke tørre fakta

- Vi har diktet videre på de biografiske fakta, blant annet snakker Ibsen perfekt italiensk i filmen, forteller Gustavsen til Dagsavisen.

Han har ikke villet lage en biografisk film, men gå inn i hodet poå en nordboer som møter en italiensk kultur.

- Jeg er ikke interessert av tørre historiske fakta. Det som interesserer meg har vært møtet mellom det nordiske temperament og den sydlandske kulturen. I Ibsens tilfelle var det noe som forløste han kunstnerisk og fikk ham til paradoksalt nok å skrive «Peer Gynt».

Saabye bak manus

Lars Saabye-Christensen har skrevet manuset til filmen, i likhet med andre Gustavson-prosjekter som «Herman» og «Telegrafisten». Filmen skal koste mellom 40 og 60 millioner kroner. Gustavson vil benytte seg av norske og italienske skuespillere til prosjektet, hvor to tredjedeler av dialogen vil foregå på italiensk. Hvem som skal spille Henrik Ibsen i filmen er ikke bestemt. Innspillingen begynner våren 2002 og filmen skal lanseres rundt jul samme år.