Ibsen på speed

Matias Faldbakken viser at Ibsen hører hjemme på tv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Les intervju med FaldbakkenSKUESPILL: Henrik Ibsen var angivelig inspirert av sin tids teatralske melodramaer. Leser man Matias Faldbakkens frie tolkning av «Et dukkehjem», skjønner man at Ibsen først og fremst var inspirert av amerikanske sitcomserier. Ibsen hører ikke hjemme på en teaterscene, han burde vises på en plasmaskjerm hver tirsdag på TV2. I hvert fall hvis Faldbakken får ansvar for manusbearbeidelsene.

    Tv-en som profet

    «Kaldt produkt» minner riktignok om teater, med mye fin norsk banning («Fytti faen») og innslag her og der av småpompøse dialoger («Du... ofret deg for meg?»), men man får en snikende mistanke om at Faldbakken har sett mer film enn teater i sitt liv. Et utbredt filmgrep er for eksempel tv-en som står på i hjørnet, som enten spiller en gammel klassiker, sender outrert reklame eller kanskje viser en pastor som forkynner det glade budskap. I «Kaldt produkt» er det et «Oprah-liknende talkshow» som diskuterer post-natal abort, det vil si abort som foretas etter fødselen. Tilfeldig? Nope.

    Andre ingredienser minner også mer om film enn tradisjonelt norsk teater. Handlingen foregår i leiligheten til Nora Helmer, der hun bor med taperen Torvald Johansen. Han og noen kompiser bedriver lyssky virksomhet i spennet mellom narkotika, økonomisk svindel og gambling. Det er Sopranos light overført på snøbrettmiljøet. Det er et stykke dark side of Norway, som Faldbakken også har vært opptatt av i romanene sine.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer