PRISVINNER: Jon Fosse får 10. september Ibsenprisen. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
PRISVINNER: Jon Fosse får 10. september Ibsenprisen. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

Ibsenprisen til Jon Fosse

Hedres for sitt «unike forfatterskap».

|||Mannen som kalles den nye Ibsen er årets mottaker av den internasjonale Ibsenprisen. Jon Fosse hedres for sin unike dramatikk, preget av poetiske dialoger og karakteristiske repetisjoner.

Prisen er på 2,5 millioner kroner og deles ut 10. september. Ibsenprisen ble etablert av regjeringen i 2007. Året etter ble den tildelt den engelske dramatikeren Peter Brook, mens franske Ariane Mnouchkine fikk den i fjor.

I år blir det altså for første gang en norsk prisvinner. Skuespilleren og regissøren Liv Ullmann overrekker prisen til Fosse 10. september. Det skjer under Ibsenfestivalen på Nationaltheatret i Oslo.

- Ibsenprisen tildeles Jon Fosse for hans unike dramatiske forfatterskap, som åpner scenens porter til de ordløse mysterier som følger mennesket fra fødselen til graven, heter det i juryens begrunnelse.

ProduktivJon Fosse regnes som en av den moderne dramatikkens store navn. 50-åringen, som er romanforfatter, poet og dramatiker, har skrevet over 30 skuespill. Det er også blitt rundt 40 bøker de siste 15 årene.

Hans stykker er blitt fremført i over 900 oppsetninger rundt om i verden. Verkene er oversatt til mer enn 40 språk. Mannen som kalles «den nye Ibsen», spilles mer enn noen annen europeisk samtidsdramatiker.

Allerede i de første stykkene viste Fosse det som skulle bli så karakteristisk for stykkene hans: Den poetiske dialogen, repetisjonene og fraværet av konfliktene som ellers danner kjernen i vestlig litteratur, mener juryen.

- Skriver godtDa han ble intervjuet av NTB i forbindelse med 50-årsdagen i fjor høst, svarte dramatikeren befriende ærlig på spørsmålet om hvorfor stykkene hans spilles så ofte.

- Jeg skriver veldig gode stykker, sa han.

- Jeg bare setter meg ned og prøver å lytte meg framover. Kommer det noe, så kommer det noe. Det kan ta tre-fire dager uten at det kommer noe i det hele tatt, men det løsner alltid til slutt, sa Fosse om arbeidet.

Sammenligningen med Ibsen synes han imidlertid lite om.

- Det viser en manglende respekt for Ibsen. Dessuten viser det en manglende respekt for meg, har Fosse sagt.

Ibsenprisen ble skapt for å honorere en person, organisasjon eller institusjon innen kulturverdenen som har gjort en ekstraordinær innsats i Ibsens ånd. Prisen har som mål å stimulere til kritisk debatt om vesentlige samfunnsmessige og eksistensielle saker.

(NTB)