Ibsens fruer på rød løper

De har alle gitt liv til Henrik Ibsens kvinneskikkelser. I går var de hedersgjester da Ibsen-året ble åpnet med stor festforestilling i Oslo rådhus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med Wenche Foss i spissen entret Ibsen-divaene Oslo rådhus til klokkespilltonene av Edvard Griegs «Peer Gynt»-musikk. Foss, Bibi Andersson, Angela Winkler, Claire Bloom, Isabelle Huppert, Saoli Mitra, Glenda Jackson, Lise Fjeldstad, Liv Ullmann og Ghita Nørby var hedersgjestene under gårsdagens åpning av Ibsen-året. De mottok hver sin statuett for sine mange tolkninger av dramatikerens skikkelser på scene og film.

-  Min første Ibsen-rolle var som seterjente i «Peer Gynt» ved Den Nationale Scene i 1936. Det er lenge siden, det, sier Wenche Foss. Åpningsforestillingen bød på kunstneriske innslag med stor bredde. Her var teaterfolk, dansere og musikere fra hele verden hentet inn. Felles for dem var at de alle har gjort noe eget ut av Ibsen-arven: Fra Danmark kom rappversjon av «Peer Gynt», mens indiske dansere viste en pas de deux mellom Helmer og Krogstad - to menn som aldri møtes i «Et dukkehjem.»

Direktør for Ibsen-året, Bentein Baardson, leder en markering som byr på 4.000 arrangementer i over 72 land. Henrik Ibsen spilles på over 130 scener verden over hver uke.

-  Hvordan tror du Ibsen ville likt alle denne viraken rundt sin egen person?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer