«Ichi the Killer»

Kontroversielt gangsterepos.

DVD: Foruten USA er det knapt noen verdensdel som produserer flere  kriminalfilmer enn Asia. I Japan, Korea og Hong Kong er  fenomenet gangstervelde skildret, analysert og dramatisert i  alt fra håpløst banale action-blodbad til sofistikerte  kunstfilmer.

Men filmene er ikke nødvendigvis mindre blodige  fordi om de er kunstnerisk høyverdige. Japanske yakuza-filmer,  altså fortellinger om organisert kriminalitet, har dype tradisjoner og har vært dyrket av mestere som Akira Kurosawa,  Kenji Fukasaku og «Beat» Takeshi Kitano.

Mest oppsikt de siste  åra har likevel Takashi Miike vakt, med filmer som «Dead or  Alive», «The City of Lost Souls», «Deadly Outlaw» og «Rainy  Dog». Han er for øvrig også ansvarlig for grøsserklassikere  som «Audition» og «One Missed Call».

Den kanskje mest kontroversielle av Takashi Miikes filmer er  gangstereposet «Ichi the Killer». En gangsterboss forsvinner  med en masse penger. Gjengmedlemmene forsøker å finne ham, med  den masochistiske Kakihara i spissen. De kommer snart på  sporet av en ultrasadistisk leiemorder, Ichi.

Det som følger er en halsbrekkende kamp mellom katt og mus. Takasi Miike har  uttalt at han er imot «pyntelige voldsfilmer». Han ønsker å  vise den på en «ærlig» og «ekstrem» måte. Det oppnår han i  denne filmen, som ikke er noe for folk med lav smerteterskel.

Dette er et slags surrealistisk gangsterepos, der den rene skildringen av angst, smerte og død er viktigere enn den historien som fortelles. DVD-utgaven inneholder flere intervjuer og bakomfilmer.