Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ida Maria (28) vil hjelpe musikere med alkohol- og rusproblemer

Ber om støtte fra bransjen.

BER OM STØTTE: Ida Maria (28) ønsker å hjelpe musikerkolleger med alkoholproblemer og har startet et frivillig tiltak. Nå ber hun bransjen om å komme på banen.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BER OM STØTTE: Ida Maria (28) ønsker å hjelpe musikerkolleger med alkoholproblemer og har startet et frivillig tiltak. Nå ber hun bransjen om å komme på banen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Artist Ida Maria har flere ganger snakket åpenhjertig om sitt alkoholproblem.

Nå ønsker 28-åringen å hjelpe andre musikere i samme situasjon.

Derfor har hun etablert Rock Heart, en veldedighetsorganiasjon som skal tilby konfidensiell veiledning for musikere i nød, melder musikknettstedet Ballade.no.

- Finnes mange fordommer Til nettstedet forklarer artisten at det definitivt finnes rus- og alkoholproblemer i norsk musikkbransje.

- Mange som sliter med dette problemet kan ha fordommer og være usikre på hva det vil si å være avhengig, og det finnes også mange fordommer knyttet til alkoholisme, mytologier knyttet til rock spesielt, og mangel på informasjon der ute, sier hun til Ballade.

Nå ønsker «Bad Karma»-sangeren et samarbeid med Spellemann og Kulturdepartementet, og ber bransjen komme på banen.

- Når det gjelder den norske musikkbransjens tilstedeværelse på dette området, så vil jeg si at den er lik null, og dette håper jeg Rock Heart kan være med på å forandre, sier Ida Maria til nettstedet.

- Forventer fest og nach Ida Maria er ikke den eneste artisten som har lettet på sløret hva alkohol i musikkbransjen gjelder.

I september i år fortalte bandet Kråkesølv til Dagbladet at musikkbransjen er lagt opp slik at artister skal gå på fylla og at

- Det er en negativ trend. Store deler av musikkbransjen er for rask til å ty til alkohol som en sosial arena, sa trommeslager Thomas Litangen (22).

- Det er forventet at man skal være med både på fest og nachspiel. Hvis man sier nei, så er man kjip. Du blir sett på som han fyren på stranda som nekter å være med i vannet for å bade, fortsatte bassist Petter Nohr Unstad (21).

Også Bjørn Eidsvåg har fortalt at alkohol er et problem i bransjen. Det samme har rapperen Øyvind «Vinni» Sauvik.

Sa stopp Ida Maria, eller Ida Maria Børli Sivertsen som hennes egentlig navn er, fikk sitt store gjennombrudd da hun vant Urørt-konkurransen i 2007.

Siden har hun blitt tildelt Statoil-stipendet på 800 000 kroner, turnert verden over og også framført én av sine låter i det amerikanske talkshowet «The Tonight Show With Jay Leno».

Det var da hun turnerte i USA at det sa stopp for henne.

- Jeg utviklet en sceneskrekk da jeg var på turné, og ble mer og mer nervøs før jeg skulle på scenen. Vi får sprit på jobben. Blir servert flaskevis med sprit når vi kommer. Velkommen til jobben, liksom, har Ida Maria fortalt Dagbladet.

I dag rører ikke artisten alkohol.

Også i boka «Rom 13» forteller hun om sine personlige problemer, og valgene hun tok da hun avviklet karrieren sin.

ÅPEN OM ALKOHOLPROBLEMET: Ida Maria.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ÅPEN OM ALKOHOLPROBLEMET: Ida Maria. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer