VISER MUSKLER ETTER SMELLEN: Ida Maria er klar med ny EP, «Accidental Happiness», som blant annet handler om den tøffet ida hun har vært gjennom. Foto: Daniel Bleckley
VISER MUSKLER ETTER SMELLEN: Ida Maria er klar med ny EP, «Accidental Happiness», som blant annet handler om den tøffet ida hun har vært gjennom. Foto: Daniel BleckleyVis mer

Ida Maria var døden nær flere ganger, så sluttet hun å drikke

Sist helg gikk det bare i energidrikk og kaffe.

(Dagbladet): Åra før desenniumskiftet var innholdsrike for Ida Maria Børli Sivertsen, på godt og vondt.

Hun turnerte land og strand rundt, spilte for fem millioner amerikanere på talkshowet til Jay Leno og knuste gullplata si foran sjokkerte tilskuere.

Så kollapset hun under en konsert i Boston og sprang gråtende av scenen. Ida Maria har siden innrømmet overfor Dagbladet at hun på den tiden ikke turte å gå på scenen med mindre hun var full, men at hun nå er en «edru alkoholiker».

På Oslo-konsert Sist helg var hun tilbake i Oslo og var publikummer på festivalen Bylarm, stedet hvor hun selv både hadde hatt suksess som artist og skapt kontroverser med den nevnte gullplateknusinga.

I et intervju med Siri Knudsen på NRK P13 i går, fortalte Ida Maria at nå som hun har sluttet å drikke alkohol bare lesket seg med kaffe og energidrikken Battery mellom konsertene.

- Jeg drikker egentlig ikke kaffe engang. Og det var nok et feil valg, for energinivået gikk bare opp og ned, og jeg endte opp med å måtte drikke cola hele tiden. Jeg skulle bare ha driti i den derre kaffen, spøkte Ida Maria på radioprogrammet.

Denne uka er hun også tilbake igjen med ny musikk, EP-en «Accidental Happiness». Den er spilt inn i Nashville, New York og Los Angeles, hvor hun har bodd de siste åra. Men hun innrømmer at mye av tida under innspillinga av albumet ble tilbrakt på stranda.

- Da vi spilte inn musikk i studioet i Santa Monica, var det jo rett ved stranda. Jeg bare tok Justin Bieber-hånduken min, sprang ned til stranda og tenkte at dette var livet. Men så kom jeg jo tilbake på Bylarm og hørte på all den norske rocken og innså hvor jeg kommer fra, sier hun på «Siri & co.».

Ba på sine knær Det er i Los Angeles hun har fått livet på rett kjøl igjen etter den mye omtalte smellen. Da Dagbladet intervjuet henne i fjor høst, kjempet hun fortsatt for å holde seg frisk. Hun fortalte at hun hadde vært nær døden flere ganger på grunn av alkoholen.

- Jeg ba på mine knær til en ånd i himmelen om å få lov til å overleve. Jeg har vært døden nær så mange ganger. Det ble en påminnelse om at jeg vil leve, og den påminnelsen får man bare noen få ganger i livet.

I KJENT POSITUR:  Ida Maria  på scenen under Trænafestivalen i 2009, samme år som hun kollapset på en scene i Boston i USA.
Foto: Tore Meek / SCANPIX .
I KJENT POSITUR: Ida Maria på scenen under Trænafestivalen i 2009, samme år som hun kollapset på en scene i Boston i USA. Foto: Tore Meek / SCANPIX . Vis mer

Hun slet også med angst og depresjoner, som en følge av alkoholproblemene. Etter at hun sluttet å drikke første gang, hadde hun et tilbakefall som varte i to år.

- Jeg har gått inn og ut av aktiv alkoholisme i mange år. Begge deler er like slitsomt. Først gikk stoffskiftet i dass, så fordøyelsen. Men det stoppet meg ikke fra å drikke. Jeg har brukt mange år på å komme meg ut av dette. Den mest riktige beskrivelsen i dag er nok «edru alkoholiker», sa Ida Maria i høst.

- Besatt Hun har beskrevet det å leve med alkoholproblemene som «merkelig», og sammenlikner det med epilepsi, fordi man «nesten ikke vet hva som skjer med kroppen». Ida Maria sier hun ikke har noen garanti for å overleve ved et tilbakefall.

- Jeg er allergisk mot alkohol. Det høres veldig rart ut, men jeg blir lett besatt av ting, klarer ikke å stoppe. Du er besatt, og tror du ikke vil stoppe. Du kan se ødeleggelsen, men fortsetter likevel. Det forteller litt om hvordan livet mitt har vært de siste åra, sa musikeren.

I 2012 startet hun Rock Heart, en veldedighetsorganisasjon som skal tilby konfidensiell veiledning for musikere i nød.

- Jeg har lært utrolig mye, og håper virkelig jeg kan hjelpe andre. Det er derfor jeg forteller, hvis ikke hadde jeg holdt kjeft. Det er ubehagelig å se den dømmende massen. For meg betydde det veldig mye at Hans-Erik Dyvik Husby sto fram med sine rusproblemer. Jeg tenkte «kan han, så kan jeg». Og jo før man får hjelp, jo bedre, har Ida Maria sagt.

FARGEGLAD: Før gikk Ida Maria mest i rødt og svart. Nå har hun imidlertid fått en mer fargerik stil. 


Foto: Daniel Bleckley
FARGEGLAD: Før gikk Ida Maria mest i rødt og svart. Nå har hun imidlertid fått en mer fargerik stil. Foto: Daniel Bleckley Vis mer