Idealisten som vant verden

Wikipedia: Jimmy Wales kunne vært mangemilliardær, men valgte utopisk idealisme.

JUBILEUM: Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales har bygget opp en av verdens mest brukte nettsider, som nesten utelukkende er skrevet, redigert og selvstyrt av ulønnede frivillige. I dag er det ti år siden Wikipedia ble startet. Foto: Ørjan Ellingvåg
JUBILEUM: Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales har bygget opp en av verdens mest brukte nettsider, som nesten utelukkende er skrevet, redigert og selvstyrt av ulønnede frivillige. I dag er det ti år siden Wikipedia ble startet. Foto: Ørjan Ellingvåg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Wikipedia blir ti år i dag. Det er den femte mest besøkte siden på Internett. 400 millioner mennesker bruker nettstedet hver måned. Jeg vedder på at de fleste leserne av denne kronikken er blant dem. Du vil undersøke noe - du «googler» det - og så, like ofte som ikke, velger du Wikipedia-lenken.

Det som er spesielt med denne frie encyklopedi, som nå har mer enn 17 millioner artikler på mer enn 270 språk, er at den nesten utelukkende er skrevet, redigert og selvstyrt av ulønnede frivillige. Alle de andre mest besøkte sidene er bedrifter verdt milliarder av dollar. Facebook, med bare 100 millioner flere brukere, er nå verdsatt til 50 milliarder amerikanske dollar, tilsvarende 295 milliarder norske kroner.

Besøk Google i Silicon Valley og du befinner deg i et digert kompleks av moderne kontorbygg, som hovedstaden i en supermakt. Du finner kanskje enkelte kjennetegn og festlige legoklosser i foajeen, men du må undertegne kontrakt om taushetsplikt før du slipper gjennom kontordøra. Språket til Google-sjefene veksler på underlig vis mellom det som passer en generalsekretær i FN og det som passer en bruktbilforhandler. Det ene øyeblikket handler det om universelle menneskerettigheter, i det neste rulles nye produkter fram.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer