Idealkvinnen

Joda, det tar lengre tid å lage hjerteformer, skriver Martine Aurdal om de nye matpakkene.

UMODERNE: Den tradisjonelle norske matpakka har fått tøff konkurranse. Foto: Siv Seglem/Dagbladet.
UMODERNE: Den tradisjonelle norske matpakka har fått tøff konkurranse. Foto: Siv Seglem/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Myten om femtitallshusmora er en smilende, velkledd skapning med strutteskjørt, nyvasket hus og pent dekket bord når mannen kommer hjem fra jobb til middag med familien. Hun brukte hele dagen på å holde hus og hage, ungene og seg selv i plettfri orden.

Da mødre fikk oppvaskmaskin, vaskemaskin og posesuppe, fikk de også jobb og selvstendig økonomi. Vi lærte at kvinner også både kan og vil tenke og delta i samfunnslivet på lik linje med menn. Det tok tid, men var et viktig framskritt, å innse at kvinner og menn ikke er fra Venus og Mars, men kommer fra Jorda og må takle den sammen.

Men siden norske kvinner ennå tar hovedansvaret for hjem og familie, er de færre timer på jobb og mer hjemme enn mennene sine. De fleste begrunner det med et personlig valg, som tilfeldigvis passer best for deres familie. Men det er ikke tilfeldig at så mange kvinner velger som så mange andre kvinner. Det handler om forventninger til kvinnerollen. Jo mer som må til for å være en god mor, jo mindre tid blir igjen til andre ting.

Skitne hjem og hullete klær reiser ennå flere assosiasjoner til dårlige mødre enn dårlige fedre. Mødrene tar derfor ansvaret for prestasjonene som sørger for at hjemmet er rent og klærne er strøkne. Matlagingen blir et uttrykk for kvinnelighet. Sosiologen Annechen Bahr Bugge viste i sin doktoravhandling i 2005 at norske kvinner knytter både status og sin egen rolle som mor til matlagingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer