Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Idealkvinnen

Joda, det tar lengre tid å lage hjerteformer, skriver Martine Aurdal om de nye matpakkene.

UMODERNE: Den tradisjonelle norske matpakka har fått tøff konkurranse. Foto: Siv Seglem/Dagbladet.
UMODERNE: Den tradisjonelle norske matpakka har fått tøff konkurranse. Foto: Siv Seglem/Dagbladet. Vis mer

Myten om femtitallshusmora er en smilende, velkledd skapning med strutteskjørt, nyvasket hus og pent dekket bord når mannen kommer hjem fra jobb til middag med familien. Hun brukte hele dagen på å holde hus og hage, ungene og seg selv i plettfri orden.

Da mødre fikk oppvaskmaskin, vaskemaskin og posesuppe, fikk de også jobb og selvstendig økonomi. Vi lærte at kvinner også både kan og vil tenke og delta i samfunnslivet på lik linje med menn. Det tok tid, men var et viktig framskritt, å innse at kvinner og menn ikke er fra Venus og Mars, men kommer fra Jorda og må takle den sammen.

Men siden norske kvinner ennå tar hovedansvaret for hjem og familie, er de færre timer på jobb og mer hjemme enn mennene sine. De fleste begrunner det med et personlig valg, som tilfeldigvis passer best for deres familie. Men det er ikke tilfeldig at så mange kvinner velger som så mange andre kvinner. Det handler om forventninger til kvinnerollen. Jo mer som må til for å være en god mor, jo mindre tid blir igjen til andre ting.

Skitne hjem og hullete klær reiser ennå flere assosiasjoner til dårlige mødre enn dårlige fedre. Mødrene tar derfor ansvaret for prestasjonene som sørger for at hjemmet er rent og klærne er strøkne. Matlagingen blir et uttrykk for kvinnelighet. Sosiologen Annechen Bahr Bugge viste i sin doktoravhandling i 2005 at norske kvinner knytter både status og sin egen rolle som mor til matlagingen.

Nå er femtitallet tilbake som ideal. Stadig flere norske kvinner presenterer seg selv med glitrende krystall og muffins pyntet til noe som nå heter cup cakes. Tida fylles med oppussing, styling, kakepynt og matpakker. Nå er det altså enda en ting som skal til for å være en perfekt mor.

En matpakke er ikke lenger en matpakke. Nå er det bentobokser som gjelder, der hvert av de små rommene fylles av bamseformede egg og fiskepuddingstjerner med glitter på. En lærer jeg vet om, får ikke lenger spist matpakka si. I spisefri står nemlig ungene i kø, for å få lest opp de søte beskjedene mødrene deres har skrevet på matpapiret, og som ungene er for små til å lese selv.

I går fikk toåringen min to brødskiver med leverpostei og to med fårepølse i matpakka. Melon til felleskurven med frukt, og youghurt siden det var fredag. Barnehagen har bedt oss om å begrense det til fredager, siden barn blir mer misunnelige enn glade på hverandres vegne.

Heldigvis har ingen av barna bentobokser. Da vet jeg nemlig ikke om jeg hadde turt å be dem hjem til oss på besøk. Jeg har verken hjerteformer eller bamseformer. Spiser de eggene sine da?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media