KJENNER SEG IGJEN: Statsminister Jens Stoltenberg identifiserer seg mer med mafiabossen Tony Soprano i «The Sopranos» enn med statsministeren i «Forbrytelsen», som faktisk har brukt Stoltenberg som modell. Foto: Benjamin A. Ward
KJENNER SEG IGJEN: Statsminister Jens Stoltenberg identifiserer seg mer med mafiabossen Tony Soprano i «The Sopranos» enn med statsministeren i «Forbrytelsen», som faktisk har brukt Stoltenberg som modell. Foto: Benjamin A. WardVis mer

- Identifiserer meg mer med Tony Soprano enn med statsministeren i «Forbrytelsen»

Statsminister Jens Stoltenberg om mafiabossen i «Sopranos». Sjekk Jens sine personlige favoritter.

(Dagbladet): De siste månedene har hundretusener av nordmenn sittet benket foran tv-skjermene, og fulgt den danske serien «Forbrytelsens» tredje sesong på NRK.

Jens Stoltenberg har hatt grunn til å følge ekstra godt med på statsministeren i serien - han er nemlig skrevet med nettopp Stoltenberg som modell.

MAFIABOSS:  
Tony Soprano spilles av amerikanske James Gandolfini (51). Foto: HBO
MAFIABOSS: Tony Soprano spilles av amerikanske James Gandolfini (51). Foto: HBO Vis mer

- Hva synes du om slutten?

- Jeg ble veldig skuffet over statsministeren i siste episode, forteller Stoltenberg til Dagbladet.

FORBRYTELSEN:  En av statsministerens favoritt tv-serier. Foto: DR
FORBRYTELSEN: En av statsministerens favoritt tv-serier. Foto: DR Vis mer

Når gåten endelig er løst og statsministeren vet hvem som er morderen, velger seriens statsminister å ikke fortelle det til politiet av makthensyn.

- Det han viste der var en alvorlig karakterbrist, sier Stoltenberg.

Foretrekker serier Statsministeren har ikke tid til å følge tv-kanalenes sendeskjema, men ser tv seint på kvelden, i opptak eller på DVD. Da ser han mange episoder om gangen.

- Jeg liker tv-serier. En film varer liksom i to timer, da rekker du jo knapt å bli kjent med karakterene, sier Stoltenberg.

Han har samtlige sesonger av serier som «Sopranos», «West Wing» og «Mad Men» på DVD, og har selvsagt også fått med seg «Borgen» — som tar utgangspunkt i den danske statsministerens virkelighet. Nå er det «Homeland» som gjelder, og altså «Forbrytelsen», hvis tredje sesong ble avsluttet på NRK forrige mandag.

«The Wire» Foto: NRK
«The Wire» Foto: NRK Vis mer

- Jeg identifiserer meg likevel mer med Tony Soprano enn med statsministeren i «Forbrytelsen», sier Stoltenberg om mafiasjefen han har fulgt gjennom 86 episoder.

- Han blir vi kjent med på en helt annen måte, hans følelser følger jeg gjennom oppturer og nedturer, sier Stoltenberg.

«Mad Men» Foto: Stella Pictures
«Mad Men» Foto: Stella Pictures Vis mer

Tony Soprano spilles av amerikanske James Gandolfini (51). «Sopranos» følger hovedpersonens problemer både som familiefar og sjef i
New Jerseys mafiamiljø, i tillegg til samtaler med psykologen han går til. Statsministerens favorittserie har i Vanity Fair blitt kalt «kanskje det største mesterstykket innen popkultur noensinne».

- Like god
Den eneste serien som for Stoltenberg kan måle seg med «Sopranos» kommer også fra det amerikanske kabelselskapet HBO. Gjennom fem sesonger og 60 episoder har statsministeren og andre svorne fans fordypet seg i det mørkeste mørke, blant politi og doplangere i slummen utenfor Baltimore. Serien har ihuga tilhengere, som trekker fram det episke ved fortellingen og holder den helt oppe blant de ypperste kulturuttrykk gjennom tidene.

«West Wing» Foto: Stella Pictures
«West Wing» Foto: Stella Pictures Vis mer

- «The Wire» er nok like god som «Sopranos», sier Stoltenberg.