Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Identitet über alles

De fleste skjønner behovet for å finne ut av, og være seg selv. Men å ville diktere resten av verden er noe helt annet.

BBEGREPSFLORA: - Hvis du ikke vil bruke begreper som cis, binær eller ikke-binær, genderqueer, hen, they, two-spirit, osv., så er du arrogant, hatefull, og slem. Slik jeg ser det, er det urovekkende at små grupperinger krever å få diktere resten av verden, skriver artikkelforfatteren. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton
BBEGREPSFLORA: - Hvis du ikke vil bruke begreper som cis, binær eller ikke-binær, genderqueer, hen, they, two-spirit, osv., så er du arrogant, hatefull, og slem. Slik jeg ser det, er det urovekkende at små grupperinger krever å få diktere resten av verden, skriver artikkelforfatteren. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når gutter og menn ikke føler seg hjemme i en mannekropp, betyr det automatisk at de er kvinner? Når jenter og kvinner ikke føler seg hjemme i en kvinnekropp, betyr det da at de er menn? Hvorfor kan ikke menn som opplever å ha identitet som kvinner ha et godt liv i en manns kropp? Menn kan jo uansett aldri få en kvinnes kropp, og hormoner gjør ikke menn til kvinner. Så hva er det som gjør at kjønnsidentiteten blir så overveldende? Og har alle kjønnsidentitet? Hvordan kjennes en kjønnsidentitet ut? Og er det hatefullt å stille disse spørsmålene?

Spaltist

Tonje Gjevjon

er billed- og preformancekunstner.

Siste publiserte innlegg

Jeg har deltatt i den offentlige debatten om kjønn en stund og ikke én transkvinne har klart å formulere eller beskrive «opplevelsen» eller «erfaringene» som tilsier at man mener å ha en kvinnelig identitet fanget i en manns kropp. Jeg har ennå ikke opplevd at transaktivister har klart å definere hva en kvinne er uten at ord som «kvinne» eller «feminin», eller begreper som definerer kjønnsroller, brukes i definisjonen. Er det en indikasjon på at man har kjønnsdysfori om guttunger leker med dukker eller liker å gå i kjole? Er det en indikasjon på at man har kjønnsdysfori om jentunger leker med biler, liker å spille fotball, har kort hår og kler seg «guttete»? Kan noen forklare meg hva slags erfaringer eller følelser det er snakk om? Hvordan gir denne kvinneidentiteten seg til kjenne? Det er dette som er spørsmålet jeg og mange stiller og som vi ikke får svar på. Derfor gidder jeg å fortsette å skrive om dette. Om Daisy Hafstad vil ha en samtale om kjønn, så må vi nesten starte der.

Er du mann, kan ikke inntak av hormoner eller kirurgiske inngrep gjøre deg til kvinne - men om man tror det, bekrefter det mange transaktivister benekter - nemlig at biologi og anatomi er vesentlig. Hvorfor ellers ta hormoner og omgjøre penis til en look-alike vagina eller omvendt? Transaktivister latterliggjør kvinner som vektlegger biologi, og kaller særlig lesbiske kvinner vaginafetisjister, samtidig som de selv gjør alt de kan for å etterligne kvinners biologi og anatomi. Jeg skjønner ikke logikken. Hvorfor ikke definere seg som et tredje kjønnsalternativ i stedet for mann eller kvinne? Hvorfor holde seg til tokjønnsmodellen, som samtidig latterliggjøres?

Det er også viktig å ta innover seg at kropper som behandles medisinsk for å likne det motsatte kjønn, medfører irreversible konsekvenser og stor helserisiko. Medisinsk kjønnsbytte er, i følge forskning, ikke en effektiv kur mot kjønnsdysfori. Det er kostbart, svært risikabelt, men ikke effektivt. Hvorfor er man villig til å akseptere en påvist stor helserisiko, for seg selv eller for sine barn? Pubertetsblokkere til barn er ikke ufarlig og reversibelt, som noen hevder; bruken fører til forsinket utvikling, hemmer beinformasjon og stopper seksuell modning.

Kjønnsidentitet. Hva er det for noe? Hva betyr det? Jeg vet ikke, for jeg har ikke kjønnsidentitet. Jeg er kvinne og jeg en personlighet som har utviklet seg fra jeg ble født. Personligheten min er særegen. Men identitet, hva er det? Aldersidentitet, raseidentitet, identitet som lesbisk, heterofil eller homofil? Kunstneridentitet, minoritetsidentitet, majoritetsidentitet? Politikeridentitet, popstjerneidentitet, identitet for alt mulig. Som menneske har vi bl.a. kjønn, alder, yrke og etnisk bakgrunn. Noen er religiøse og klarer sikkert å påkalle en identitet som kristen eller muslim. Ved å putte ordet identitet foran alt, så gjør man det liksom viktigere?

Det går faktisk an å ha en offentlig samtale om kjønn. Harry Benjamin Ressurssenter, som har 19 års erfaring på feltet, ser behovet for at ulike perspektiver kommer frem. De mener det er viktig. De ønsker dialog, ikke meningsdiktatur.

En liten prosent av befolkningen som føler seg utilpass i egen kropp, vil endre språket og tvinge alle til å bruke deres oppkonstruerte begreper for å kategorisere seg selv og andre. Transaktivister presenterer seg selv som en hudløs, sårbar gruppe og krever at hele verden danser etter deres pipe og endrer allmenne definisjoner av kjønn. Jeg vet ingen som setter så mange merkelapper på seg selv og andre som transaktivistene – de produserer stadig nye kategorier for kjønnsuttrykk og seksuelle «legninger». Og så hytter de med neven og kaller alle som ikke vil ta i bruk språket deres for hatefulle. Hvis du ikke vil bruke begreper som cis, binær eller ikke-binær, genderqueer, hen, they, two-spirit, osv., så er du arrogant, hatefull, og slem. Jeg er lei av transaktivister som presenterer seg selv som stakkarslige, sårbare, hatede ofre og samtidig vil diktere hvordan vi andre, ca. 99 prosent av befolkningen, skal definere og snakke om kjønn. Slik jeg ser det, er det urovekkende at små grupperinger krever å få diktere resten av verden. Om du presser på for at dine omgivelser og verden for øvrig skal validere din identitet, en usynlig indre essens – ja da handler det ikke om kjønnsidentitet. Da er du en person som kun blir tilfreds om du får diktere andre.

Mye handler om selvtillit, og være trygg på seg selv. Da blir det ikke så viktig hva andre oppfatter deg som. De fleste skjønner behovet for å finne ut av, og være seg selv - men vil du diktere resten av verden, ja da går du under en helt annen kategori.

Tro det eller ei, jeg kunne vært en alliert. Men, ingenting er så usympatisk som folk som griner seg til viljen sin. Og ikke faen om jeg gidder å endre språket så det blir tilpasset transaktivister som i bunn og grunn vil styre hvordan vi alle skal snakke om kjønn og kjønnsidentitet.