Led Zeppelin:

Identiteten avslørt etter 52 år

I over fem tiår har mannen på Led Zeppelins platecover vært et mysterium. Nå er identiteten avslørt.

«FRONTFIGUR»: Lite visste denne herremannen at han skulle fronte et av verdens største rockeband. Foto: Wiltshire Museum / SWNS
«FRONTFIGUR»: Lite visste denne herremannen at han skulle fronte et av verdens største rockeband. Foto: Wiltshire Museum / SWNS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

8. november i 1971 slapp det engelske hardrockbandet Led Zeppelin sitt fjerde studioalbum, kalt «Led Zeppelin IV».

På plateomslaget sto det verken albumnavn eller band - det var bare et bilde av en eldre mann med kjepp og kvist på ryggen.

Albumet, som aldri fikk en offisiell tittel, er et av tidenes mest solgte album, med over 30 millioner solgte eksemplarer - og inneholder blant annet «Stairway to Heaven».

Nå, 52 år seinere, skal identiteten til mannen på coveret ha blitt avslørt, ifølge den britiske kringkasteren BBC.

Wiltshire Museum i det sørvestlige England sa i en uttalelse onsdag at han trolig var en taktekker fra Viktoriatida.

Viktoriatida var en periode i britisk historie, oppkalt etter dronning Viktoria - som satt på tronen fra 1837 til 1901. Ifølge Store norske leksikon inngår tiåret før - og etter - i perioden.

- Enkemann i hytte

Det antas at mannen ble født i byen Mere i Wiltshire i 1823. Da bildet ble tatt, var han trolig enkemann og bodde alene i en liten hytte.

Ifølge museet døde han som 70-åring i 1893.

Det skal ha vært bandets vokalist, Robert Plant, som fant det fargelagte fotografiet i en antikvitetsbutikk i Berkshire, sør i England. Det var slik mannen ble Led Zeppelins «frontfigur», skriver CNN.

LED ZEPPELIN: Rockebandet avbildet i oktober 1971, en måned før de slapp det fjerde studioalbumet. Foto: Ilpo Musto/REX/NTB
LED ZEPPELIN: Rockebandet avbildet i oktober 1971, en måned før de slapp det fjerde studioalbumet. Foto: Ilpo Musto/REX/NTB Vis mer

Det var Brian Edwards, en museumsbesøkende stipendiat ved Universitetet i Vest-England (UWE Bristol), som oppdaget det originale fotografiet i svart-hvitt.

Bildet lå i en mappe med over hundre andre bilder fra Viktoriatida. På forsiden sto det: «Minner fra et besøk til Saftesbury. Pinsedag 1892. En gave til tante fra Ernest.»

Fant tommelavtrykk

Under selve fotografiet sto det skrevet «A Wiltshire Thatcher» - som oversatt til norsk blir: «En taktekker fra Wiltshire.»

COVERET: Bandets gitarist, Jimmy Page, viser fram platecoveret fra 1971. Foto: David Parry/PA Photos
COVERET: Bandets gitarist, Jimmy Page, viser fram platecoveret fra 1971. Foto: David Parry/PA Photos Vis mer

De kan nærmest fastslå at fotografiet er originalt etter at de fant et fingeravtrykk i hjørnet på bildet, ble det sagt på BBC Radio Wiltshire onsdag.

- Led Zeppelin var lydsporet til barndommen min, og bandet har fulgt meg siden tenåra. Jeg håper oppdagelsen av det viktorianske fotografiet kan glede og underholde de overlevende bandmedlemmene Robert, Jimmy og John Paul, sier Edwards.

HÅNDSKRIFT: Ifølge Brian Edwards skal skriften likne fotografen Ernest Howard Farmers signatur. Foto: Wiltshire Museum / SWNS
HÅNDSKRIFT: Ifølge Brian Edwards skal skriften likne fotografen Ernest Howard Farmers signatur. Foto: Wiltshire Museum / SWNS Vis mer

Videre forklarer han at skriften under fotografiet samsvarer med signaturen til fotografen Ernest Howard Farmer.

Ifølge Brian Edwards var Farmer en innflytelsesrik fotograf på den tida.

Museet opplyser om at fotografiet vil bli stilt ut neste vår, sammen med andre bilder tatt i England under Viktoriatida.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer