DEBATT

Debatt: Eldreomsorgen

Ideologi står i veien for bestemors valgfrihet

Venstresidens ideologiske kamp mot private sykehjem vil føre til dårligere kvalitet, høyere kostnader og mindre valgfrihet.

Beslutning: Hvordan har det seg at man i nesten alle livets faser har valgfrihet, men når man blir gammel skal avgjørelsene fattes av noen andre? spør innleggsforfatteren. Foto: Frank May / NTB scanpix
Beslutning: Hvordan har det seg at man i nesten alle livets faser har valgfrihet, men når man blir gammel skal avgjørelsene fattes av noen andre? spør innleggsforfatteren. Foto: Frank May / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
LEDER: Roble Wais, leder i Høyres Studenter Akershus og praktikant i NHO Service. 
LEDER: Roble Wais, leder i Høyres Studenter Akershus og praktikant i NHO Service.  Vis mer

Noe av Oslo kommunes suksess i eldreomsorgen er at de har utfordret andre aktører til å drive sykehjem. Etter så mange år med gode resultater virker det underlig at byrådet velger å rekommunalisere alle private sykehjem.

I en ny rapport fra NyAnalyse kommer det frem at privatdrevne sykehjem i Oslo gjør det best på kommunens kvalitetsmålinger. Samtidig har de lavest kostnader for kommunen. Rapporten bekrefter funnene i en tilsvarende rapport utført av Oslo Economics i 2013.

Byrådets enfoldige kamp mot de private kan resultere i en hensiktsløs årlig merkostnad på 50 millioner kroner, bare fordi de innbitt ønsker at alle privatdrevne sykehjem skal være kommunale. Det er sløsing av skattebetalernes penger – penger som heller kunne blitt brukt til å styrke eldreomsorgen, skolehelsetjenesten eller andre velferdstjenester.

Byrådet bør erkjenne at det er betydelige kostnadsforskjeller mellom kommunale og private sykehjem. Kommunale sykehjemsplasser er cirka 50 000 til 100 000 kroner dyrere per vektet plass, enn privatdrevne sykehjem.

Tall fra SSB viser tydelig at sykefraværet i de private sykehjemmene er lavere enn i de kommunale. God ledelse, gode systemer og rutiner har en effekt på sykefraværet. Dette fremheves blant annet i Fafo-rapporten «Fra fravær til nærvær» (2015).

Rapporten konkluderer med at sykehjemmene som klarer å opprettholde et lavt sykefravær, er de som har tatt grep innen oppfølgning av sykmeldte, arbeidsmiljø og omdisponering av ressurser.

Våre naboer i Danmark og Sverige har langt større innslag av valgfrihet for brukerne av velferdstjenester. I Norge er det kun fem prosent av kommunene som tilbyr fritt brukervalg av hjemmehjelp, mot 57 prosent av svenske kommuner og 100 prosent av danske. Hvordan har det seg at man i nesten alle livets faser har valgfrihet, men når man blir gammel skal avgjørelsene fattes av noen andre? Hvorfor kan det ikke legges opp til at de ulike aktørene kan konkurrere om å levere best mulig tjenester til bestemor?

Reell frihet for de eldre handler om at de kan velge mellom ulike aktører, og ikke minst gi dem makten til å velge bort en tilbyder hvis de blir misfornøyd.

Valgfrihet for brukerne av tjenestene er et viktig steg på veien mot en mer verdig eldreomsorg. Gjennom virkemidler som konkurranse kan man oppnå velferdsmål som valgfrihet. Konkurranse om hvem som kan levere best tjenester til de eldre, på vegne av kommunen, er også et virkemiddel for bedre eldreomsorg.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer