DEBATT

Debatt: Barnehager

Ideologisk hodepine for Høyre og Frp

Som skattebetalere ønsker vi ikke private sugerør ned i fellesskapets velferdskasse.

TILLEGGSAVTALE: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og Bjørnar Moxnes (Rødt) undertegnet nylig en tilleggsavtale som de i praksis mener vil hindre private kommersielle selskaper fra å etablere nye barnehager i Oslo. Dermed sikret de også flertallet for byrådets budsjett. Foto: Rolf Øhman / Aftenposten / 
NTB Scanpix 
TILLEGGSAVTALE: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og Bjørnar Moxnes (Rødt) undertegnet nylig en tilleggsavtale som de i praksis mener vil hindre private kommersielle selskaper fra å etablere nye barnehager i Oslo. Dermed sikret de også flertallet for byrådets budsjett. Foto: Rolf Øhman / Aftenposten /  NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I hovedstaden skal ideelle barnehager prioriteres foran kommersielle når private eiere søker om tilskudd. Kommunen ønsker ikke flere velferdsprofitører inn på fellesskapets barnehagebudsjett. Dette ble ettertrykkelig slått fast med avtalen byrådsleder Raymond Johansen presenterte sammen med Rødt-leder Bjørnar Moxnes 31. oktober.

I alle år har tilhengerne av privat profitt fra velferdsstatens tjenester argumentert mot offentlig monopol og for «mangfold». På ren refleks vil Høyre og Frp kanskje angripe den nye politikken i hovedstaden på samme måte. Det blir i så fall skivebom.

Barnehageavtalen i Oslo trekker skillet mellom ideell og kommersiell, ikke mellom privat og offentlig. Det er ikke private barnehager bommen går ned for, men aktører med kommersielle motiver for sin virksomhet. Mange i KrF vil se at denne politikken åpner større rom for ideelle eiere, som nå fortrenges av pengesterke kommersielle kjeder.

I åtte år førte Ap og SV i regjering en politikk som ledet opp mot en tredel av landets stadig flere barnehagebarn inn i favnen til eiere med kommersielle motiver. Den kommersielle barnehagebransjen fikk milliarder av skattekroner i omsetning og hundretalls millioner i private overskudd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer