Ideologisk rikdom

Nikolai Astrup beskylder MDG for å nekte verdens fattige et bedre liv. Denne påstanden er gal.

BESKYLDER: «Astrup beskylder MDG for å trekke stigen opp etter seg. Denne påstanden grenser til det useriøse», skriver artikkelforfatterne. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix
BESKYLDER: «Astrup beskylder MDG for å trekke stigen opp etter seg. Denne påstanden grenser til det useriøse», skriver artikkelforfatterne. Foto: Morten Holm / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Høyres miljøpolitiske talsmann Nikolai Astrup har i flere medier raljert over Miljøpartiet de Grønnes (MDG) partiprogram. Han kaller programinnholdet «ideologisk vrakgods», at det er naivt og preget av 1970-tallet.

Vi vil heller si at MDGs program er fylt av ideologisk rikdom. Det tar opp i seg gode sider hos både den sosialistiske og den borgerlige leiren. Vi ønsker å gi våre barn og barnebarn en klode i minst like god stand som da vi selv overtok ansvaret for planeten. Det er et godt verdikonservativt prinsipp, noe Astrup bør kunne glede seg over.

Når det gjelder 1970-tallets «vrakgods» er følgende å si: Når vår tids miljøhistorie skal skrives, vil 1970-tallet stå seg meget godt.

Debatten rundt vekstens grenser, en ny økonomisk verdensorden, den første store miljøkonferansen i Stockholm i 1972 og Erik Dammanns vektlegging av livskvalitet og rettferdig fordeling, framfor ensidig vekstfokus, vil huskes som gode intensjoner som ikke ble fulgt.

I stedet fikk vi 1980-tallets hedonistiske forbruksbølge, en deregulert finanskapitalisme og en dreining mot tøylesløs individualisme. De negative effektene av denne ideologiske forandringen, som også hadde positive sider, har siden vokst seg store, ikke minst i form av betydelige miljø- og fattigdomsutfordringer.

MDG går helt riktig inn for en progressiv formuesskatt. Vi mener denne typen skatteinngang er til det beste for fellesskapet. Høyre vil avskaffe den.

MDG er også åpne for at velferdstjenester kan drives av private, selv om de største best ivaretas av det offentlige, slik også de fleste andre norske politiske partier mener.

Astrup beskylder MDG for å trekke stigen opp etter seg, og nekte verdens fattige et bedre liv, ettersom MDG ønsker seg en annen type økonomisk vekst.

Denne påstanden er selvsagt gal, og grenser til det useriøse. Essensen i det grønne prosjektet er økologisk bærekraft og internasjonal rettferdighet. Da må de fattige få sjansen til å komme opp på et akseptabelt velferdsnivå. Vi, de rike, må bistå med dette.

Derimot tror vi ikke at brutto nasjonalprodukt i seg selv sier noe om det gode liv. Solidaritet med ufødte generasjoner står sentralt for MDG. Derfor hilser vi det grønne tidsskiftet velkommen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.