Idéhistorisk skattkiste

Idéhistorie er nittiåras mest toneangivende humanistiske fag. Det egner seg utmerket til mental oppsummering ved slutten av et årtusen, og kan dessuten ha stor underholdningsverdi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er tilsynelatende noe av et paradoks, dette at dannelsesfaget idéhistorie er på sitt mest populære akkurat nå - i en tid så til de grader dominert av individuell og kollektiv navlebeskuelse. Dagens mentale klima er uansett befriende udogmatisk, og mer preget av søken enn av fastlagte teorier. Kanskje kan man ane konturene av en slags sunn relativisme, som - sammen med en kritisk holdning til vedtatte sannheter - kan medføre større åpenhet hos både lek og lærd. Idéhistorisk tenkning kan jo ikke forbeholdes akademikere alene.

Underholdende

Professor i idéhistorie, Jan-Erik Ebbestad Hansen, har redigert storverket «Norsk tro og tanke» - der en lang rekke tekster fra år 1000 og fram til 1940 er valgt ut som tidstypiske smakebiter fra norsk åndsliv. Verket er dessuten utstyrt med faglige innledninger til hver epoke, og med korte presentasjoner til den enkelte tekst. Antologien er tverrfaglig vinklet, slik det ligger i idéhistoriens natur, og favner forbausende bredt innen religiøse, filosofiske, vitenskapelige og politiske emner. Forbausende først og fremst fordi leseren ikke kan unngå å bli fascinert av kulturhistoriens brokete mangfold. Forlaget reklamerer i en annonse med at utvalget utgjør «200 av de viktigste skrevne tekstene» fra tusenårsskiftet og framover, men har bare delvis sine ord i behold. Det er nemlig ikke tekstene i seg selv som behøver å være «viktige» i en slik sammenheng, men snarere det de uttrykker. Dette er ikke flisespikkeri, men en påminnelse om at også tilsynelatende uviktige, kuriøse eller ytterliggående tekster kan inneholde mye tidstypisk materiale.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer