Idioti med von Trier

Det er selvfølgelig alltid moro med Lars von Trier. Han er uforutsigbar, fantasifull og gir pokker i konvensjonene. Selv har han nok hatt det ganske gøy med «Idiotene».

Filmen er rett og slett komplett idiotisk, men danskenes urokråke har altså oppnådd at cineaster verden over henger over vinen og diskuterer budskapet. Muligens ligger det der på denne totimers videorullen, men det er like sannsynlig at von Trier er ute etter å se hvor langt han kan drive det - eventuelt om noen skulle bli provosert. Våre evner i den retning er i så fall det eneste «Idiotene» spekulerer i.

Borgerunger leker

Aktørene er 11 unge dansker i et kollektiv henlagt til en staselig borgervilla, samtlige sysselsatt med å spille idioter. Idiotiet pådyttes omgivelsene i restauranter, offentlige bad, langs gater, streder og ikke minst i villaen, hvor det klines og sikles på alle vis. Inn i dette trekkes den meget normale Karen (Bodil Jørgensen), på flukt fra en personlig tragedie. Hennes utvikling er det eneste forstyrrende element i historien - i positiv forstand.

Vi skal ikke se bort fra at alt sammen er et grensesprengende oppgjør med vår gjengse A4-tilværelse, men det føles som spilt bruk av hjerneceller å filosofere særlig over det. Og provoserende? Den anatomiske siden av saken - et par erigerte peniser - burde være velkjent nok, og i hvert fall én skuespiller ser ut til å være pinlig klar over det. Gruppesex hører vel ikke til vanlig OBOS-aktivitet, men scenen er på ingen måte støtende. Filmen påkaller så visst undring, men knapt tennerskjærende sjokk.

Talent og tøv

«Idiotene» er et Dogme-prosjekt. Konseptet går ut på å lage film på enkleste vis, med håndholdt kamera, uten effekter, musikk eller ekstra lys og lyd - alt for å oppnå ekthet og tilstedeværelse. Det er en spennende idé, som von Trier her har kost seg med i røff utøvelse av sitt fag. Er du ute etter lekker perfeksjon, er det bare å bli hjemme.

Skal man derimot først se en tøvete film, er «Idiotene» tingen - et førsteklasses uttrykk for misbruk av sprutende talent og slående idérikdom. Og kjedelig er jo ikke von Trier. Så pass skal han ha, mens vi venter på mer.