KOMMENTARER

Krigen i Syria

Idlib-provinsen kan bli Syrias Armageddon

Folk som de siste dagene er evakuert fra Øst-Ghouta går fra ett helvete til et annet.

MIDT I ILDLINJA: En syrisk opprørssoldat fyrer av en kanon mot syriske regjeringssoldater ved en landsby i Idlib-provinsen. Bildet er tatt 11. januar. Foto: Omar Haj Kadour/AFP/NTN Scanpix
MIDT I ILDLINJA: En syrisk opprørssoldat fyrer av en kanon mot syriske regjeringssoldater ved en landsby i Idlib-provinsen. Bildet er tatt 11. januar. Foto: Omar Haj Kadour/AFP/NTN Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

På ei slette ved Megiddo i det nordlige Israel skal verdens siste militære slag stå, ifølge bibelen. Her i Jizreeldalen ligger Har Mageddon som stedet het på hebraisk, kjent som Armageddon i engelsk og norsk språkdrakt. Bare 60 mil unna ligger Idib-provinsen, der det siste slaget om Syrias framtid skal stå.

Slaget ved Armageddon som skal føre til at Jesus kommer tilbake til jorda, vil bli sjeldent blodig ifølge teksten i Johannes åpenbaring. Kampen om Idlib, der Syrias president Bashar Assad håper å få sitt endelige comeback som enehersker for et samlet Syria, vil trolig også bli ekstremt brutal. Her bomber syrere og russere, her slåss syriske opprørere innbyrdes, og her ligger det an til en storkonflikt mellom Syria og Tyrkia.

Det er sivilbefolkningen som først og fremst blir rammet og vil lide.

Før det arabiske opprøret kom til Syria i 2011 var innbyggertallet i Idlib-provinsen rundt halvannen million. Nå skal det i tillegg befinne seg én million internflyktninger der. For de fleste er framtidsutsiktene mildt sagt dystre.

Vi har lest og hørt om det etter at Bashar Assads egne styrker og allierte har tatt tilbake det ene opprørskontrollerte området etter det andre, som Øst-Aleppo i desember 2016 og Øst-Ghouta i disse dager: Opprørere, deres familier og andre innbyggere er blitt busset til Idlib-provinsen, et sted mange av dem overhodet ikke har noe forhold til. Opprørssoldater har gått inn i regionale militser og en rekke sivile lever i overfylte flyktningleirer. Det finns få eller ingen jobber, det er knapt med matforsyninger og ikke minst kommer en utslettende krig stadig nærmere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer