«Idol»-besøk på sykehuset

Lørdag kveld opptrådte «Idol»-stjernene Maren Birkeland og Anh Vu i tv-showet «Gullruten». Neste morgen besøkte de beboerne ved barneklinikken på Haukeland sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Bare ti timer etter at de gikk av scenen, under det store tv-showet i Grieghallen, var de på plass hos ungene. Det ble et sterkt møte for «Idol»-stjernene, og et lyspunkt i en ellers tøff hverdag for ungene.

- Jeg vet hva du bruker å si, uttaler diabetessyke Camilla (11) og ser på Maren Flotve Birkeland.

- Hva er det jeg bruker å si, da? spør Maren.

- Du sier «kjempekjekt»!

Ungene har gledet seg stort siden dagen før, da de fikk vite om besøket.

For det var ikke nei hos Maren og Anh da Dagbladet foreslo en tur til barneklinikken. Men det måtte bli svært tidlig, siden Maren skulle fly tilbake til Karmøy og rekke to konfirmasjoner.

Begge de to «Idol»-artistene holdt ord og sto opp tidlig etter «Gullruten»-festen, som varte lenge.

- Dette hadde jeg sånn lyst til. Da skulle det bare mangle om man ikke ofret et par timers søvn, sier Maren til Dagbladet.

Også plateselskapet BMG Norge likte tiltaket, og sendte med Dagbladet «Idol»-cd og «Idol»-plakater til alle.

Fint med besøk

Ungene som faktisk bor på barneklinikken ved Haukeland sykehus, har ulike sykdommer. Alt fra kronisk bihulebetennelse til den alvorligste form for kreft. Felles for alle er at de trenger daglig medisinsk oppfølging og derfor i lange perioder må bo på klinikken.

- Disse barna får periodevis ikke kommet seg ut og opplevd ting. Derfor er det stor stas når kjendiser besøker dem, som fotballspillerne i Brann og basketballspillerne i Ulriken Eagles. Men å få besøk av «Idol»-stjerner er enda større. Nesten alle ungene følger med på «Idol», sier kulturkoordinator ved sykehuset, Solveig Hauge.

Når Maren og Anh er på besøk, holder noen av ungene seg i bakgrunnen. Enkelte vil heller ikke fotograferes. Men alle får en hyggelig prat, en cd og en plakater med rykende ferske hilsener på.

Trist øyeblikk

- Det tristeste øyeblikket i «Idol» var den gangen du ble stemt ut, sier Camilla til Maren.

- Nei, så kjekt å høre deg si det, smiler Maren rørt.

Det er stort oppmøte under «Idol»-jentenes besøk. Mødre og fedre knipser bilder og filmer med videokamera. Små og større søsken er rg til stede.

Sykepleier Marianne Berntsen avslører at de har et bursdagsbarn.

- Julie fyller ni år i dag.

- Da må vi synge bursdagssangen, fastslår både Anh og Maren.

Med kjendisene som forsangere, stemmer alle i på bursdagssangen til Julie, som har blodkreft.

Blant ungene finnes også en liten gutt med munnbind. Thomas Sandstø heter han, og onkelen hans er den kjente fotballtreneren Arne Sandstø. Han er bergenser, og trener tippeligaleder Odd.

- Thomas er sikkert den eneste Odd-supporteren i hele Bergen, forteller mamma.

Thomas fikk ny beinmarg 9. februar, og kan ikke risikere infeksjoner. Derfor munnbind. Kjartan Salvesen er hans favoritt.

I ei seng på isolat ligger Guro Gullbrå. 11-åringen har også kreft, og har nettopp gjennomgått en større operasjon i England. Maren og Anh får likevel stikke innom. Guro har fulgt med på «Idol», men orket ikke å se på «Gullruten». Hun blir glad over å få besøk av sangtalentene og motta cd og autografer. - Lykke til videre, sier Maren og Anh.

- For en tøffing. For en solstråle, sier Maren da de er utenfor.

Etterpå er det to ikke uberørte «Idol»-stjerner som forlater Haukeland sykehus. Begge har hjerter som banker for andre enn dem selv.

- Jeg har veldig lyst til å utdanne meg til barnelege. Uansett vil jeg jobbe med noe innen omsorg og helse, sier Anh Vu til Dagbladet. - Jeg er glad for at jeg tok turen. Men en blir jo litt trist av at barn skal bli rammet av sykdom på denne måten. Flere av dem vi besøkte, hadde det tydeligvis tøft.

Også Maren Birkeland ble sterkt berørt. I går kveld sa hun:

- Jeg har tenkt på ungene ved klinikken flere ganger i dag. Det var givende å få treffe dem.Det kjennes fryktelig urettferdig at barn som egentlig burde være ute og lekt, må sitte inn på et sykehus.

Maren snakker mye om dem hun møtte, og husker navnene på alle. Hun brenner for å hjelpe andre, og håper møtet med henne og Anh spredde litt glede.

- I høst skal jeg trolig til Moldova i regi av Misjon uten grenser.

FEST PÅ BARNEKLINIKKEN: Anh Vu (nærmest kamera) og Maren Birkeland skrev autografer og delte ut cd-er til alle barna som må bo på barne-klinikken. Flere av dem hadde søsken og foreldre til stede i anledning det storfine «Idol»-besøket. På bildet har hjertesyke Kristoffer (helt til høyre) sagt noe morsomt som får Anh til å le.
AUTOGRAF: Maren Birkeland skrev både autografer og personlige hilsener på «Idol»-plakatene. Camilla og Elina (med skaut) følger ivrig med.
MÅ IKKE SMITTES: Sju år gamle Thomas har fått ny beinmarg og kan ikke utsettes for basiller. Men en liten nesten-klem av Anh Vu fra «Idol» hadde han ingenting imot.
NYOPERERT: 11 år gamle Guro har nylig vært i England og gjennomgått en stor og komplisert operasjon av en kreftsvulst på øyet. Hun må ligge på isolat, men fikk lov til å motta besøk fra Anh (bildet) og Maren
ANH OG UNGENE: Anh sammen med noen av ungene - her i en salig blanding pasienter ved barneklinikken - og søsken av dem. Fra venstre Elina, Camilla, bursdagsbarnet Julie (med kaps), Christoffer, Matias, Karoline, Marion og Mari.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer