FINALISTER: Norah og Marius har gjort har knust all motstand i årets finalerunder. Nå gjenstår det bare for en av dem å danke ut den andre. Foto: Thomas Reisæter/Tv2
FINALISTER: Norah og Marius har gjort har knust all motstand i årets finalerunder. Nå gjenstår det bare for en av dem å danke ut den andre. Foto: Thomas Reisæter/Tv2Vis mer

«Idol»-finalen direkte

Vi anmelder låt for låt.

IDOL: Det ble Marius Samuelsen som vant «Idol» 2016.

Her er finaledommen:

I SITT RETTE ELEMENT: Marius startet med en egenkomponert låt. Foto: Thomas Reisæter/Tv2
I SITT RETTE ELEMENT: Marius startet med en egenkomponert låt. Foto: Thomas Reisæter/Tv2 Vis mer

Marius Samuelsen (18) synger den egenkomponerte låta «Paper Guns»
Seeerne har bestem at Marius skal synge sin egen låt, «Paper Guns», det er noe av en tillitserklæring. Det er ingen tvil om at Marius vil mye med musikken sin og det er fryktelig artig å se og høre at han kan levere når det gjelder som mest.  «Paper Guns» viser han som en flott balladesanger, og ikke av den kleine, klissete typen. Marius har skarpe kanter og nerve. You go, boy!

Norah Benatia (19) synger seervalget «No Diggity» av Blackstreet
Hva skal man si? Seervalget er en av undertegnedes Norah-favoritter. Hun er hardere og mer konfronterende i denne tolkningen, men det er fortsatt helt bakoversveispåkallende briljant. Hun har autoritet og glimt i øyet, en voldsom glede og formidlingsevne, og ikke minst en stemme som bare er helt ufattelig rå. Det er det man trenger å si om den saken.

KOKO BRA: Norah har bevist igjen og igjen at hun besitter et enormt talent. Hvorfor gi seg i finalen? Foto: Thomas Reisæter/Tv2
KOKO BRA: Norah har bevist igjen og igjen at hun besitter et enormt talent. Hvorfor gi seg i finalen? Foto: Thomas Reisæter/Tv2 Vis mer

Marius Samuelsen (18) synger «Hjerteknuser» av Kaizers Orchestra.
Det er litt i overkant å komme dragende med nok en ballade i en finale hvor man bør vise bredde. Det er fint å se Marius uten et instrument å støtte seg til, men det er et eller annet som ikke faller på plass her. Han blir litt nasal og anstrengt i versene og refrenget får ikke den duvende følelsen låten trenger for å løfte seg. Det kjennes rett og slett litt halvveis.

Norah Benatia (19) synger «Uptown Funk» av Mak Ronson feat. Bruno Mars
Det er ikke noe å si på grooven til Norah i alle fall. Du kan  nesten spore en slags god form for lettelse i kroppsspråket hennes - det er siste sending og det kommer til å gå som det går uansett, her handler det rett og slett bare om å kose seg frem til målstreken. Vi har skrevet det som kan skrives om sang talentet hennes, så vi nøyer oss med å konstatere at hun kan feste også.

OVERLEGENT: Marius leverer selvkomponert balladekunst av edelt merke. Foto: Thomas Reisæter/Tv2
OVERLEGENT: Marius leverer selvkomponert balladekunst av edelt merke. Foto: Thomas Reisæter/Tv2 Vis mer

Marius Samuelsen (18) synger den egenkomponerte låta  «One Of These Days»
Jeg skrev det jeg skrev om at Marius kanskje burde ta et skritt ut av balladesonen, og her er han igjen. Men: WOW, når det så fint som dette, så er det bare å kaste av seg hatten hardt og brutalt. Han har en sårhet og tilstedeværelse i stemmen som man nesten må gråte en liten skvett av. Ikke bare er det en fin sang, det kan til og med bli en hit. Dette er klassisk, tidløs pop av edelt britisk merke. Og den stemmen da. Milde himmel.

Norah Benatia (19) synger finalelåta «Stay», som hun har skrevet selv
Norahs egenkomponerte låt er ikke like umiddelbar som Marius' bidrag. Men «Stay» kommer krypende sakte og legger seg godt til rette der den skal - i en lun armkrok hvor soulballader som dette hører hjemme. Dette er kanskje noe av det mest nedpå og nakne hun har gjort så langt i «Idol». Og timingen kunne vel knapt vært bedre: Et ærbødig bukk og et takk for seg som setter punktum for en fantastisk reise.