Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- «Idol» forpester bransjen

«Idol» ødelegger for andre, seriøse artister. TV-programmet forpester hele bransjen.

Kraftsalven kommer fra platedirektør Per Eirik Johansen i EMI Recorded Music. Han har vært med på å bygge opp artister som

Bel Canto, Lene Marlin, Madrugada og Sondre Lerche og Nathalie Nordnes.

- Ødelegger

- Nå som tv, underholdningsbransjen og mediene ikke lenger synes at reality-tv er det hotte lenger, kaster man seg begjærlig over «Idol». «Idol»-artistene erstatter Ramsey og andre reality-stjerner.

Direktøren i EMI Recorded Music er ikke bare kritisk til «Idol», han er også sterk motstander av underholdningsformen og måten å dyrke fram artister på.

Han skjønner at ungdom stiller opp til tross for at de ikke blir artister, men realitystjerner med kort holdbarhet.

- Vinneren selger sikkert masse skiver, og har en artistkarriere på tre sekunder. Det er ikke sånn man bygger opp en karriere. Jeg er opptatt av langsiktighet, sier Johansen.

Han er ikke tvil om at «Idol» skygger for og ødelegger for seriøse artister.

Johansen hevder at mediene blir opptatt av «Idol»-artistene istedenfor å fokusere på musikere og artister som i langt større grad fortjener å komme i søkelyset.

- Bare se på hvordan «Idol»-artistene okkuperer TV2, som profilerer dem i «Absolutt underholdning» og «God Kveld, Norge». Dette er skadelig, forpester bransjen og skaper ingen ekte artister, sier Johansen.

- Vil ha kjendisliv

Frode Alnæs mener at man ikke kan konkurrere seg til en artistkarriere.

- «Idol» er sikkert ok underholdning for barn og ungdom, men det er å starte i feil ende. Det er et trendfenomen - et slags musikalsk «Big Brother». Jeg har mer tro på å bygge seg opp fra kjelleren, turnere og jobbe hardt i den virkelige verden. «Idol» er som Melodi Grand Prix, en egen dyrerase som dukker opp hvert år - en ukjent sanger som er glemt uka etter finalen, sier Alnæs.

- Ønsket om å være kjendis er den største drivkraften til «Idol»-artistene. Kurt Nilsen er unntaket som bekrefter regelen.

Janove Ottesen i Kaizers Orchestra stiller seg likegyldig til «Idol» og den måten å skape artister og underholdning på.

- Jeg ser ikke bort fra at vinneren av «Idol» kan bli mye større enn meg og selge langt flere plater. Men jeg synes det likevel er en lettkjøpt suksess. Slike tv-skapte artister har liten troverdighet.

Det blir litt Melodi Grand Prix over det. Du er utsatt og blir fort glemt, sier Ottesen.

KRITISK: Janove Ottesen
ØDELEGGER: - Folk er blitt lei av å se Ramsey og realitystjerner som knuller under dyna. Nå er «Idol» blitt årets realitygreie. programmet forpester bransjen og skader seriøse artister, sier platedirektør Per Eirik Johansen i EMI Recorded Music.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media