MANGLER NOE: Esben Selvig (f.v.), Kurt Nilsen, Tone Damli Aaberge og Gunnar Greve Pettersen leter etter Norges nye superstjerne i «Idol». Men de har fortsatt ingen platekontrakt å tilby vinneren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MANGLER NOE: Esben Selvig (f.v.), Kurt Nilsen, Tone Damli Aaberge og Gunnar Greve Pettersen leter etter Norges nye superstjerne i «Idol». Men de har fortsatt ingen platekontrakt å tilby vinneren. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

«Idol» har ikke plateselskap

Selv om auditions forlengst er avholdt, har TV 2 fortsatt ingen avtale med noe plateselskap om å lansere årets vinner.

(Dagbladet): De fire første årene «Idol» gikk på TV-skjermen i Norge, var det med avtale om at plateselskapet Sony Music skulle gi ut vinnerens debutalbum. Da konseptet ble gjenopplivet i fjor, var det Universal Music som var samarbeidspartner.

Men nesten fire måneder etter at auditionrundene startet, har årets «Idol» fortsatt ingen samarbeidspartner blant plateselskapene.

- Per i dag foreligger det ingen platekontrakt, bekrefter Bjarne Laastad, presseansvarlig for «Idol» i TV 2.

- Men følger forhandlingene, og jeg tror ikke det drøyer lenge før vi kan gå ut med hvem som er årets samarbeidspartner, sier han.

Forpliktet Laastad avviser at TV 2 sliter med å få noen til å forplikte seg til å gi ut plate med årets «Idol»-vinner.

- Det har ikke vært vanskelig, og vi har hatt flere interessenter, sier han.

Årsaken til at TV 2 kan sette igang en Idol-runde uten å ha et samarbeidende plateselskap, er at de internasjonale rettighetshaverne til «Idol»-konseptet forplikter seg til å skaffe vinneren platekontrakt når de selger konseptet til TV-kanalene.

- Alvorlig Men alle som deltar på Idol-audition signerer en kontrakt der de forplikter seg til å gi ut plate hos Idols samarbeidende plateselskap. Seniorrådgiver Tore Østby i artistorganisasjonen Gramart kritiserte i forrige uke kontrakten for å binde deltakerne til en platekontrakt de ikke vet hva innebærer.

TV 2 hevdet i Dagbladet lørdag at Gramart har godkjent platekontrakten, men dette stemmer ikke, ifølge Østby.

- Jeg har forhandlet en avtale med Sony Music på vegne av den gruppen artister som deltok i Idol for en del år siden. Det er ingen avtale Gramart har godkjent på nytt, og det var også en avtale som ikke var så omfattende som de betingelsene som fremkommer av den nåværende deltakeravtalen, sier Østby.

- Det er alvorlig at produsentene gir deltakerne inntrykk av at Gramart har godkjent en platekontrakt de forplikter seg til i deltakeravtalen, da dette kan påvirke deres beslutning om å signere deltakeravtalen, sier han.

Konkurransedyktig Kenneth Gran, prosjektleder for kommersialisering i TV 2, sier til Dagbladet at deltakerne heller ikke i tidligere «Idol»-runder har fått forelagt seg platekontrakten før det gjenstår ti finalister.

- I henhold til avtalen med de internasjonale «Idol»-rettighetshaverne, skal det være en konkurransedyktig kontrakt for en platedebutant. Det har heller aldri vært noen klager på kontrakten, sier han.

Gran sier Gramart vil bli kontaktet for å godkjenne platekontrakten så snart en avtale med et plateselskap er på plass.