Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Idol-Kurt kan bli rik

I morgen slipper «Idol»-vinner Kurt Nilsen singlen «She's So High» og går rett til topps på salgslista. - På sikt kan Kurt bli rik, sier «Idol»-dommer Ole Evenrud.

Singlen «She's So High» er allerede forhåndssolgt i 25000 eksemplarer, som er fem ganger gullplate.

Etter det Dagbladet kjenner til skal «Idol»-vinner Kurt Nilsen ha undertegnet en ganske bra platekontrakt, hvis han sammenlikner seg med andre debutanter. Men singlesalget blir han ikke særlig rik av. Han får rundt to- tre kroner per solgte skive.

Det er først når Kurt selv lager låtene til sin nye plate til høsten at pengene for alvor vil rulle inn for rørleggeren. Han har selv sagt at han - så godt det lar seg gjøre - vil lage musikken selv.

Ikke mer rørlegger

«Idol»-dommer Ole Evenrud sier at han ikke kjenner til innholdet i kontrakten mellom Kurt og plateselskapet BMG, men er ikke tvil om at «Idol»-vinneren kan bli rik hvis han vil.

- Hvis penger er det viktigste, kan Kurt komme til å tjene masse penger, uansett hvordan avtalen med plateselskapet er. Flest penger får han når han opptrer «live», og honorarene stiger i takt med platesalget. 95 prosent av debutantene kan bare drømme om en slik flying start, sier Evenrud.

Evenrud ville ikke sende Kurt videre etter første runde, men endte opp med å knele foran ham.

- Jeg håper han slipper å være rørlegger. Han har potensial til å bli en av Norges største artister - også på lang sikt. Men det er opp til ham, sier Evenrud.

Store forventninger

- Platekontrakten er en avtale mellom Kurt og BMG. Det er en fin artistavtale for oss, sier BMGs produktsjef Cecilie Torp.

Platebransjen tror Kurt kan selge 150000 av plata han skal gi ut i høst, men BMG tør ikke tenke så høye salgstall. Trine Reins første plate solgte i 180000 eksemplarer, som er rekord i Norge for en debutant. Også da var Evenrud produsent.

- Vi skal i hvert fall klare en platinaplate, et salg på 40000 eksemplarer, det er et beskjedent tall. Men det kommer helt an på hva slags plate det blir. Alle jobber som pokker i kulissene her, men vi tar ikke noen glede på forskudd, sier Torp.

Over én million

Selger Kurt 40000 eksemplarer av sin selvlagde plate, mener eksperter i bransjen at han kommer til å tjene rundt én million kroner. Og jo flere plater han selger, jo høyere vil fortjenesten på hver solgte plate bli. Inntekten kan dermed bli langt høyere hvis salget tar ytterligere utover de 40000.

I tillegg til millionen for albumsalg kan han håpe på:

  • 100000 kroner pr radiohit.
  • 100000 kroner for singlesalg.
  • 50000 kroner pr låt for å havne på samleplate.

I sommer vil «Idol»-vinneren dra på norgesturné sammen med «Idol»-finalistene Gaute Ormåsen, David Pedersen, Guro Dugstad og Orji Okoroafor. Turnéen starter og avsluttes i fornøyelsesparken Tusenfryd og teller rundt 20 konserter. Men Kurt har ikke bare inntekter. Video og TV-annonsering spiser opp mye penger for både plateselskap og for Kurts andel. En TV-kampanje koster mellom en halv og én million kroner. En musikkvideo kan koste og smake både fugl og fisk.

Kurt Nilsen var ikke tilgjengelig for kommentar i går. Han er på reise i New York.

5 X GULL: Kurt Nilsen har allerede forhåndssolgt til fem ganger gullplate. Ikke siden tysklatineren Lou Begas sommerhit «Mambo No. 5» for tre år siden har plateselskapet hans opplevd liknende salgstall for en single.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media