Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

«Idol» mot fordommer

Pakistan gjør talentshowet til mer enn underholdning.

OPPLYSENDE: Kulturen lyser gjennom fredagsunderholdningen, skriver artikkelforfatteren. Ali Azmat (bildet) er Idol-dommer. Foto: Jewel Samad / AFP / NTB Scanpix
OPPLYSENDE: Kulturen lyser gjennom fredagsunderholdningen, skriver artikkelforfatteren. Ali Azmat (bildet) er Idol-dommer. Foto: Jewel Samad / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Debattinnlegg

Hvordan går det når Pakistan prøver seg på Idol i beste sendetid på TV-kanalen Geo? Landet som i de siste åra har blitt det ufrivillige midtpunktet for all jævelskap; kvinneundertrykking, militante islamistskoler, terrorisme, politisk kaos, naturkatastrofer og antiamerikanisme.

Pakistan er kanskje sist ute, men er det landet som gjør talent-showet til mer enn slapp fredagsunderholdning. Det er brennaktuelt for å balansere et polarisert bilde av landet som har blitt hakkekylling i verdenssamfunnet.

Underholdningen består fortsatt av folk man ler av og ikke med, deltakere med genuint talent og varmende folkefavoritter. Men Pakistan Idol tilfører et nytt og hittil ukjent element i konseptet: Motbevis alle fordommer om folket, landet og kulturen i samme sleng.

Hundretusenvis av pakistanere har strømmet til Idol-lokalene i blant annet Lahore og Multan for å prøve lykken. Det har nå gått fire episoder av programmet. Og jeg har latt meg underholde og følt meg stolt av det som har blitt servert, blant annet av dommertrioen som består av Pakistans rockestjerne Ali Azmat, popprinsessen Hadiqa Kiani og TV-dronningen Bushra Ansari. Kledd i alt fra tradisjonelle, finbroderte pakistanske klær til vestlige bukser og bluser sitter begge kvinnene på hver sin side av rockestjerna foran håpefulle deltakere.

En av disse deltakerne er 28 år gamle Sabiqa i tights og lang silkekjole som har ventet i flere timer i audition-kø før det endelig er hennes tur.

«Hva gjør du ellers enn å synge», spør dommerne.

«Jeg er hjemmeværende med barn.»

«Er mannen din her?»

«Han er hjemme og passer på barna», svarer Sabiqa med et smil.

Flere deltakere tar med gaver, mat og blomster til dommerne av ren glede og innfødt «gjestfrihet». Et annet kulturelement er når damene bare gir klemmer til de kvinnelige dommerne, og menn bare håndhilser på den mannlige. Kulturen lyser gjennom fredagsunderholdningen.

Du ser glimt av en far i posebukse og lang skjorte med bart og bønnelue som trøster datteren sin. Du ser mor i skaut som lar seg intervjue og med stor tro sier at datteren hennes kan bli Pakistans første idol. Du ser en bror dele gleden med søsteren sin når hun går videre. Du ser ikke-muslimske pakistanere som får gullbilletten til Karachi.

Det spiller ingen rolle om du er fattig, rik, kvinne, mann, tjukk, tynn, liten, stor, muslim, ikke-muslim. Eneste kriteriet for å bli valgt er talent for å synge og smittende utstråling. Pakistan Idol er uten tvil basert på et utdatert konsept. Men Pakistans versjon er også best i rekka. For det er ikke bare munter underholdning. Det er også oppsiktsvekkende opplysning.