Idol-taperen ble en hit

William Hung eier ikke sangstemme. Derfor raste det amerikanske anti-idolet rett inn på Billboard-lista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Idol er populært også i USA. Men der er det ikke nødvendigvis bare de flinkeste artistene som blir kjendiser. William Hung kan verken synge eller danse, og ble latterliggjort på audition. Sist uke ble debutalbumet Inspiration lagt ut for salg. Det har foreløpig solgt 38 000 eksemplarer, og endte på 34. plass på Billboardlista.

Hung er født i Hong Kong og utdanner seg til bygningsingeniør på universitetet i Berkeley, California. I september i fjor kom Hung tuslende til Idol-audition med sin nerdete gule ryggsekk, hawaiiskjorte og to utstående fortenner som går Kurt Nilsens beryktede mellomrom en høy gang.

- Vil leve av musikk

I januar ble auditionen vist på armerikansk tv. Ikke lenge etterpå var videoklippet spredt over hele verden via internett.

- Det er litt merkelig at jeg i det hele tatt stiller på audition her, ettersom jeg utdanner meg til bygningsingeniør - noe som ikke er relatert til musikk i det hele tatt. Men jeg er virkelig glad i musikk. Jeg ønsker å gjøre musikk til levebrødet mitt, forklarte Hung før han skulle inn til dommerpanelet.

Deretter sang han - eller forsøkte å synge - Ricky Martins «She Bangs», mens han gjorde noen hjelpeløse dansebevegelser. Helt til han ble stoppet av den omdiskuterte overdommeren Simon Cowell - mannen som får Jan Fredrik Karlsen til å virke som en kirkekorleder.

Angret ingenting

- Du kan ikke synge, du kan ikke danse. Så hva har du å si? spurte Cowell.

Hung tenkte seg om i tre sekunder før han svarte troskyldig - og trolig var det her han gjorde seg selv til nasjonalhelt:

- Jeg har allerede gjort mitt beste, så jeg angrer ikke på noen ting.

Dommerne ironiserte og lo godt av dette, før de sendte ham på dør. I stedet for å vise tegn til å bli fornærmet, lei seg eller sint, smilte Hung med de flirende dommerne, takket pent, bukket og forlot Idol-lokalet med den gule studentsekken på ryggen.

Rasisme?

- Jeg ventet meg ikke all denne berømmelsen og slikt, sa William Hung da han var gjest hos Jay Leno i NBCs Tonight Show på skjærtorsdag.

En forfjamset ung mann har blitt superstjerne og storselgende plateartist fordi han ikke kan synge. Eller er det fordi han sjarmerer folk i senk da han til tross for slakten prøver å snu situasjonen til noe positivt?

Det er ingen tvil om at noen gjør store penger på ham - diskutabelt i seg selv. I tillegg diskuteres det om det ligger rasistiske motiver bak latterliggjøringen av asiaten.

- Du vil aldri se dem glorifisere en svart mann som ikke kunne synge eller danse i «American Idol». Ei heller ville de hausse opp en klønete, tonedøv hvit person, skriver Emilio Guillermo i artikkelen William Hung: Racism, Or Magic? på San Francisco Chronichles nettutgave SFGate.com.

  • På fansiden williamhung.net kan du se videoer, høre musikk og lese artikler om William Hung.
INNLEVELSE: William Hung sa ganske enkelt at han hadde gjort sitt beste og ikke angret noe da dommeren påpekte at han verken kunne synge eller danse.
<B>OPPTRER PÅ BASKET-KAMP: William Hung fremfører sin Idol-sang, "She Bangs" i pausen på basketkampen til University of Californias kamp 18 februar 2004.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer