Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Idol-toere blir salgsvinnere

Finaletapere har tradisjonelt blitt salgsvinnere.

-  Ser vi bort fra Kurt, er «vinneren» av Idol-finalen paradoksalt nok den som kommer på andreplass, Margaret og Tone versus Kjartan og Jorunn. Førstnevnte duo med gryende solokarrierer, de to andre med feilslåtte markedsføringskampanjer, sier den tidligere Idol-dommeren Thomas Strzelecki. Med halverte seertall og mindre presseomtale kan det i år bli vanskeligere for Idol-deltakerne å få platekontrakt. -  Ingen av finalistene er sterke nok til å skaffe seg en karriere som nummer to, mener redaktør i musikk-bransjeblandet FaroJournalen, Asbjørn Slettemark.

Metningspunkt

Om årets tapende finalist får en avtale med Idol-selskapet SonyBMG er på ingen måte avklart. -  Det kommenterer vi ikke, men vi kommer ikke til å tvære på kontraktsspørsmålet lenge. Tre-fire uker etter finalen bør dette være klart, sier norsksjef Ronny Hammer. SonyBMG har opsjon på platekontrakt med alle finalistene.

I fjor valgte de til slutt å ikke skrive kontrakt med finalisten Tone Damli Aaberge. Hun inngikk i stedet kontrakt med storselskapet EMI og endte opp med å knuse salgstallene til vinneren Jorun Stiansen.

-  Vi syntes Tone hadde laget en bra skive. Det var ingen føringer på at hun hadde vært med i Idol. Jeg har egentlig alltid vært skeptisk til at den riktige måten å utvikle talenter på, er gjennom et TV-show. Men det bør heller ikke være ekskluderende for Idol-artister, sier EMI-sjef Per Eirik Johansen. Han har personlig aldri fulgt med på Idol og har ingen formening om selskapet eventuelt vil plukke opp årets tapende finalist.

Nederste hylle
Flere tidligere Idol-deltakere har skrevet kontrakt med andre plateselskaper. Idol-toeren Gaute er nå på Tylden, mens Maria Haukaas Storeng slapp plate ved hjelp fra Bonnier Amigo. Norskansvarlig i Warner Music, Terje Pedersen, sier dette:

-  Det er en utrolig liten sjanse for at vi ville signet Jonas eller Aleksander. For det første har vi ikke fulgt med på Idol i år, og for det andre er det mange andre bra talenter der utet, sier han.

-  Hvis vi skulle ha inngått platekontrakt med noen, måtte vi tatt noe SonyBMG ikke ville ha. Det ville bli å velge fra nederste hylle. Norges største plateselskap, Universal Music, har heller aldri plukket opp en Idol-artist.

 KNUSTE VINNEREN:  Tone Damli Aaberge (t.v.) fikk ikke platekontrakt med SonyBMG. Men i stallen til EMI ga hun ut albumet «Bliss» og knuste salgstallene til fjorårsvinneren Jorunn Stiansen. Foto: Jon Terje H. Hansen
KNUSTE VINNEREN: Tone Damli Aaberge (t.v.) fikk ikke platekontrakt med SonyBMG. Men i stallen til EMI ga hun ut albumet «Bliss» og knuste salgstallene til fjorårsvinneren Jorunn Stiansen. Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer

-  Men vi følger med fra sidelinja og tar kontakt hvis det er noe vi synes er interessant, sier norskansvarlig Yngve Næss.

Stappmette
Thomas Strzelecki tror egentlig ingen blir vinnere i år:

- Folk er stappmette på Idol, og trenger en god pause på tre år før TV 2 børster støvet av konseptet igjen, hevder han.

I SKYGGEN AV KURT: Idol 2003 gjorde Kurt Nilsen til verdensstjerne, men det gikk ikke så verst med toeren, Gaute Ormåsen, heller. Han fikk platekontrakt med SonyBMG, og solgte 46 000 av singelen «Chasing Rainbows». Debutalbumet «New Kid In Town» solgte 30 000 eksemplarer.
NYTT ALBUM: Margaret Berger ble nr. 2 etter Kjartan Salvesen i 2004. Hennes andre album kommer i september. Vinneren, Kjartan Salvesen, har ikke lengre kontrakt med Idol-plateselskapet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling