KOMMENDE STJERNE: Ingvar Olsen vant Idol i 2014, men kontrakten med Sony Music gjorde ham ingen tjenester, forteller han nå. Foto: NTB/SCANPIX
KOMMENDE STJERNE: Ingvar Olsen vant Idol i 2014, men kontrakten med Sony Music gjorde ham ingen tjenester, forteller han nå. Foto: NTB/SCANPIXVis mer

Idol

Idol-vinner kritiserer kontraktene: - Forsto ikke hva jeg skrev under på

Bare én av årets deltakere vil kommentere de hemmelige kontraktene.

- Selve programmet var fantastisk. Det som har vært vanskelig, er tiden etterpå, sier Ingvar Olsen (28).

Han vant Idol i 2014, og dermed også en platekontrakt med Sony Music. Han er sterkt kritisk til årets Idol-kontrakter.

Olsen har følgende råd til deltakerne i 2018, etter at Musikernes fellesorganisasjon (MFO) omtalte kontrakten de må skrive under på for «svært urimelig»:

- De bør snakke med noen som har erfaring med kontrakter, så man slipper å lære alt den tunge veien, slik som jeg har.

Dagbladet skrev i tirsdag at finalistene i Idol må skrive under på en opsjonskontrakt med verdens største plateselskap, Universal Music. Musikernes Fellesorganisasjon mener denne avtalen er svært ensidig.

- Avtalen sier mye om plikter artisten har overfor selskapet, men lite eller ingenting om hva selskapet forplikter seg til å gjøre for å jobbe med og bygge opp artisten, sier jurist Espen Eldøy i MFO.

IDOL: En 19 år gammel Idol-deltager var ukysset da 33 år gamle Katy Perry kysset han. Det har skapte sterke reaksjoner. Video: American Idol Les hele saken her: https://goo.gl/hXM2XV Vis mer

«Forsto ikke»

Siden 2014 har programmet byttet plateselskap fra Sony Music til Universal Music. Dagbladet har tilgang på platekontrakten med Sony Music fra 2014-sesongen. Den likner mye på årets med Universal Music.

Men i motsetning til årets kontrakt, forpliktet 2014-kontrakten plateselskapet til å gi ut musikk fra vinneren. Likevel kunne Ingvar ønske at han ikke vant.

- Jeg kom rett fra gutterommet og forsto ikke hva jeg skrev under på den gang. Jeg hadde null kjennskap til musikkindustrien og hva man måtte være obs på. Dermed sier jeg som jeg har sagt før: Den beste premien hadde vært å ikke vinne kontrakt, sier Olsen, som tidligere har uttalt seg kritisk i et -intervju med VG.

Tvangsekteskap

Olsen omtaler dagens ordning som en «elendig idé». Han synes det ville vært en langt bedre om plateselskapene fikk kjempe om artistene i etterkant, slik at de kunne få muligheten til å forhandle og velge samarbeidspartnere selv.

Det gikk ikke som Olsen hadde håpet etter talentkonkurransen. Den store suksessen uteble. Nå er han i gang med å bygge opp karrieren på egen hånd, og lurer på om det hadde vært en bedre taktikk fra starten av.

- Jeg tror ikke det er bra at en platekontrakt er et forhåndsbestemt ekteskap i utgangspunktet. En ting er vilkårene, men det viktigste er faktisk at plateselskapet har engasjement for musikken. Man kan ha en hit den ene dagen, men så snart man ikke har det risikerer man at de mister interessen. For å lykkes er det utrolig viktig at man har oppbacking, sier han.

I fjor løste Sony Music ham fra platekontrakten, til tross for at de hadde rett til å holde han igjen i to år til.

- Vi ble enige om å gå hver vår vei. Sony var veldig greie på det. Jeg har ingenting vondt å si om dem - vi passet bare ikke sammen, sier han.

«Spolte gjennom»

Dagbladet har vært i kontakt med alle finalistene i årets Idol.

Blant dem er det bare Zino Mohammad (21) som vil kommentere kontraktene. Hun forteller at hun ikke har fullstendig oversikt over hva som står i kontrakten hun har skrevet under på.

- Jeg spolte litt gjennom egentlig, så uansett hva som skjer er det jo min feil. Men jeg tenker uansett at det er en big deal hvis Universal Music vil ha meg. Uansett hvilken avtale det er så er det bedre enn ingenting, sier hun.

Mohammad forteller at hun er usikker på om det er vanlig at platekontrakter har så mange som 9 opsjoner, slik hennes har.

På spørsmål om hvor vidt hun er enig MFOs karakteristikk av kontraktene som urimelig lange, svarer hun at hun ikke vet.

Vil ikke kommentere

Dagbladet har ikke lykkes i å nå dommerne Silje Larsen Borgan og Tshawe Baqwa for en kommentar. Meddommer Gunnar Greve sier på sin side at han ikke ønsker å uttale seg så lenge han jobber i programmet. De har alle førstehåndserfaring med å forhandle platekontrakter.

TV2 og produksjonsselskapet Fremantle sier til Dagbladet at de ikke ønsker å kommentere Olsens uttalelser.