Idolenes herre

Kurt Nilsen gikk og lo for seg selv utover ettermiddagen og kvelden i går. Han hadde store problemer med å forstå at han virkelig vant hele World Idol-konkurransen.

LONDON (Dagbladet): - Hvis noen på dette hotellet hører et høyt primalskrik i natt, så er det meg. Da har jeg kanskje forstått hva som har skjedd. Det er helt uvirkelig, men her har jeg trofeet, sier den glade vinneren.

Dagbladet møtte ham på hotellet da han ankom fra tv-opptakene i Fountain Studios ved Wembley. Det var noen timer før programmet ble sendt på TV2 i går kveld, og han var allerede blitt historiens første verdensidol.

Glad og stolt

- Åhh, jeg er så glad, og stolt over at jeg har klart det. Jeg gjorde mitt beste, og det var tydeligvis godt nok for verden. He-he, ikke verst, sier han.

Det kommer champagne på bordet. Kurt åpner flaska selv så spruten står i taket, og over Dagbladets fotograf. Han skåler og smiler lurt. Ser på trofeet som også står på bordet.

- Den virkelige premien er selvsagt all oppmerksomheten jeg får. 2003 har vært et sinnssykt år. Gudene må vite hva 2004 blir for meg.

Over 100 millioner mennesker har nå sett Kurt Nilsen synge U2-låten «Beautiful Day» to ganger. Hans norske managementselskap vil nå ha et møte med 19 Management i London.

- Vi vil først reise hjem for å puste ut litt, så vil vi ha et møte med Simon Fuller og Simon Cowell i 19 management og BMG Ariola. Det var de to som grunnla hele Idol-prosjektet. De ønsker et samarbeid med oss, sier Halvor Marstrander fra Kurts norske managementselskap.

- Nervevrak

Han var også en særdeles glad mann i går, men før avgjørelsen falt, var det mye nerver som slet i både ham og Kurt Nilsen.

- Jeg sov godt om natta, men før vi gikk inn i studio og mens jeg satt der, var jeg helt nervevrak, forteller Kurt.

Han ville ikke se programmet på TV i går kveld.

- Nei, jeg vil ikke ødelegge den helt fantastiske følelsen jeg hadde da jeg sto på scenen som vinner. Konfetti snødde ned fra taket, noen papirbiter havnet i munnen min. Det ble ikke helt enkelt å synge «Beautiful Day», men hva betyr vel det når jeg er «World Idol»? Jeg er verdensmester fra Bergen. Etter at avgjørelsen var klar, gikk Kurt Nilsen først på rommet han disponerte i Fountain Studios.

Ble stum

- Jeg måtte være litt aleine for å kule ned og tenke litt. Etter en time fikk jeg kontakt med min samboer Kristine. Hun ble selvsagt veldig glad.

Etter at fire land hadde avgitt sine stemmer, lå Kurt likt med amerikanske Kelly Clarkson.

- Jeg så på henne, og hun virket veldig fornøyd. Etterpå kom det bare tiere til meg. Jeg ble helt stum. Da alt var avgjort, klarte jeg nesten ikke å si noe til programlederne. Kelly gratulerte meg etterpå. Hun er ei veldig ok dame. Tenk at jeg vant over henne, som har solgt 2,5 millioner plater, og briten Will Young, som har solgt en million.

- Den beste vant

- Nå kan det bli mer salg og en del penger?

- Ja, jeg håper å tjene litt på det. Jeg har da jobbet en del for det også.

Inne på hotellet ved Themsens bredd kommer Ryan Malcolm, deltakeren fra Canada. Han sa tidligere denne uka til Dagbladet at han trodde Kurt ville vinne.

- Jeg fikk rett. Den beste vant. Jeg er veldig glad på Kurts vegne, sier han

Alex fra Polen er skjønt enig:

- Kurt var den beste. Han er fantastisk god, sier hun.

I går kveld var planen at Kurt skulle reise med et fly fra Heathrow klokka 06.30 i dag, til Gardermoen og videre til Bergen.

- Jeg må vel klare det, men denne kvelden blir en ny nyttårsaften for meg, sier han, før han tørker champagneperlene fra leppa.

HEIA KURT: Det norske publikummet i London venter i spenning på avgjørelsen.
ET KYSS FOR VERDEN: - Er ikke Bergen større i verden enn hva denne jordkloden viser? undret Kurt, etter at han hadde gitt hele verden et lite kyss.