Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Idoler mot rasisme

Fire av ti Idol-deltakere på tv i kveld har flerkulturell bakgrunn. Anført av bookmakerfavoritt David Bakke, flagger kvartetten klare holdninger mot rasisme.

Dagbladet møtte de fire semifinale-idolene rett etter øving i tv-studio i går.

-  Jeg opplever stadig rasisme. Men jeg er lite mottakelig, sier sympatiske David.

Han sitter i lokalstyret til SOS Rasisme, og har nylig deltatt på en nasjonal rasismekonferanse.

Idol-favoritt

Den snart 20 år gamle mossegutten med gambisk far og norsk mor, er av bookmakerfirmaet Unibet utropt til Idol-favoritt. Han står til 6,00 i vinnerodds. Veddemål på at han går videre fra kveldens semifinale gir bare 1,30 ganger innsatsen.

David synes ikke noe om favorittstempelet - han vil egentlig bare synge - men vil likevel bruke en eventuell kjendisstatus til noe positivt:

-  Hvis jeg skulle komme i posisjon til å påvirke andre, så vil jeg bruke det for hva det er verdt. Så pass viktig er antirasisme for meg.

Kaller seg neger

 HOPPER I DET:  I kveld skal disse fire kjempe om to ledige finalebilletter i Idol. Fra venstre: Sita Pariyar fra Nepal, Felipe Munoz som er født i Chile, David Bakke som har gambisk far og norsk mor - og Magdalena Nilsson, som har pappa fra Iran, mamma fra Sverige og er født i Norge. Foto: Robert Eik
HOPPER I DET: I kveld skal disse fire kjempe om to ledige finalebilletter i Idol. Fra venstre: Sita Pariyar fra Nepal, Felipe Munoz som er født i Chile, David Bakke som har gambisk far og norsk mor - og Magdalena Nilsson, som har pappa fra Iran, mamma fra Sverige og er født i Norge. Foto: Robert Eik Vis mer

-  På hvilken måte opplever du selv rasisme?

-  For eksempel når jeg oppsøker et utested, og blir avvist med at det er fullt - for så å oppleve at min norske kamerat kommer inn like etterpå.

-  Hvilke betegnelser bruker du på deg sjøl?

-  At jeg er mørk. Eller svart. Eller neger. Alt kommer jo an på hvordan ting blir sagt. Hvis noen roper «jævla neger» etter meg, så er det negativt ment. Men jeg er jo tross alt neger, sier David.

Neger-krangel

Magdalena Nilsson er enig.

-  Om vi sjøl tar i bruk ordene som andre bruker negativt - så ufarliggjør vi dem. Det var så kult da Anh Vu og Trung Toan Tong kalte seg «gulinger» på Idol i fjor.

Sjøl tar ikke Magdalena fem øre for å stanse også velmenende nordmenn: -  En lærer jeg hadde, reagerte på at jeg brukte betegnelsen «neger» i klassen. Slike ord skulle ikke benyttes. Jeg burde si mørkhudet. Men da ga jeg klar beskjed om at jeg sier «neger», og for den saks skyld også «pakkis». Jeg er jo pakkis sjøl og kan sjøl best føle på hva som er rasisme og ikke, mener Magdalena.

-  Nordmenn er poteter!

-  Jeg vil åpne neger-skapet! Jeg mener, ingen nordmann vil ta det ille opp om vi kalte ham en «potet». Nordmenn er jo poteter, ler persisk-svenske Magdalena - som har trippel statsborgerskap, er oppvokst på bondelandet ved Gjøvik og bor på Frogner i Oslo.

Magdalenas sammenlikning får Sita Pariyar til å riste av latter:

-  Poteter! hikster hun.

18 år gamle Sita mistet faren da hun var liten, flyttet med sin mor og norsk stefar til Norge, og bor nå hos fosterforeldre i Bergen. Hun opplever lite rasisme.

-  På barneskolen ble jeg mobbet. Men ikke nå lenger. Det er jo bare hudfargen som er forskjellig.

Fjerdemann i kveldens kulørte Idol-kvartett, chilenskfødte Felipe Munoz, har bare unntaksvis følt seg plaget. Han kom tidlig til Norge med sine politisk utsatte foreldre:

-  Det har mye med språket å gjøre. Snakker du flytende norsk, er ikke problemet så stort, mener Felipe. Som snakker flytende norsk og driver ungdomsarbeid i den spansktalende kristne menigheten i Bergen der faren er pastor.

Avbrøt nett-debatt

Idol-favoritt Davids Bakkes engasjement mot rasisme fikk et diskusjonsforum på VG Nett merke i går. Idol ble diskutert, og minoriteters deltakelse kritisert. Debatten ble ledsaget av tendensiøse synspunkter om Davids forhold til sin gambiske far.

Da skrev idolet sjøl et motinnlegg som kvalte debatten. David er for øvrig åpen om at han ikke har kontakt med sin far, som ble igjen i Jönköping i Sverige da David og mora flyttet til Moss:

-  Jeg har sett pappa to- tre ganger etter det. Jeg savner ham ikke, for jeg vet ikke hva jeg har å savne, og har aldri følt bitterhet. Men uansett er jeg jo det samme som ham. En skandinavisk neger, sier David Bakke.