Idoler som natt og dag

Yolanda har fått grundig profilering gjennom TV 2. Gabrielle derimot, er knapt nok blitt vist på skjermen. I kveld skal de kjempe for å nå Idol-finalen.

Når spilleselskaper som Unibet skal sannsynlighetsberegne hvem som går til finalen, er det ingen tvil; medieeksponering styrer oddsen. Selskapet tror at de to mest eksponerte i Idols gruppe 1, Yolanda Myrbostad og Anders Mjaaland, vil kapre de to finalebillettene (se odds ved siden av).

Som en kilde i Unibet sier:

-  At Yolanda går videre er like sannsynlig som at Ole Einar Bjørndalen tar en gullmedalje i OL.

-  Må være knallbra

Selskapet har bare to ganger før en Idol-semifinale gitt like lav odds som på Yolanda; da Tone Damli Aaberge skulle synge semifinale i fjor, og da Maria Haukaas Storeng skulle det samme for to år siden.

Begge gikk videre med overlegen margin.

-  Huff, jeg synes det er merkelig at folk kan gi meg favorittstempel når de har sett såpass lite av meg. Det gjør ting ekstra nervepirrende. Nå er jeg nødt til å være knallbra på scenen for ikke å skuffe seerne, sier Yolanda.

Dagbladet møtte storfavoritten Yolanda sammen med den halvkjente Flavio og nesten ukjente Gabrielle.

 TRIO MED ULIK SKJEBNE: Yolanda Myrbostad (t.v) er storfavoritt i kveldens Idol-semifinale. Gabrielle Leithaug, som også er et stort talent, har «ingen» hørt om på forhånd. Flavio Diaz (bak) har fått litt PR på TV. Foto: Truls Brekke/ Dagbladet
TRIO MED ULIK SKJEBNE: Yolanda Myrbostad (t.v) er storfavoritt i kveldens Idol-semifinale. Gabrielle Leithaug, som også er et stort talent, har «ingen» hørt om på forhånd. Flavio Diaz (bak) har fått litt PR på TV. Foto: Truls Brekke/ Dagbladet Vis mer

«Gabby», som hun kalles, legger ikke skjul på at hun har vært svært skuffet over TV 2s dekning av audition-rundene og den store mellomrunden i Sandvika, der 100 deltakere ble til 40 semifinalister gjennom to programmer.

-  Jeg så vel meg sjøl på skjermen i til sammen seks-sju sekunder. Jeg ser jo at det er en stor ulempe for meg. Yolanada har en tilsvarende stor fordel. Jeg har vært svært skuffet og veldig lei meg, men nå har jeg lagt det bak meg.

Chilensk i hjertet

Flavio har fått litt mer enn seks sekunder. Men han er langt unna statusen til Yolanda og ikke minst Anders.

-  Det er litt synd, men jeg skal vise dem. Jeg har en lillesøster som til de grader ser opp til meg. Og en far som forventer seg mye. Han har alltid sett på meg som spesiell. Han mener jeg har personligheten og stemmen som skal til for å lykkes for å bli en kjent artist, sier Flavio, som spiller og synger i et salsaband i tillegg til å gå skole, jobbe og drive med klatring og tennis. Han regner seg som chilensk, siden han har chilenske foreldre. Men han er født i Drammen og oppvokst i Oslo og sier han vet at Anders går videre i kveld.

Også Yolanda sier det er «bankers» at Anders går videre. Sjøl drømmer hun om å få den andre ledige plassen, og hun drømmer om en karriere som artist.

-  For så vidt har jeg drømt om det siden jeg var 13. Jeg har skrevet låter og vært i studio mange ganger i løpet av disse åra. I fjor sommer tok jeg et friår for å satse bare på karrieren. Men hittil har det ikke gått så bra, forteller Yolanda.

-  Etter å ha spilt inn fire-fem låter med stjerneprodusentene i Stargate, vraket de meg. De ville heller satse på Sandra Lyng Haugen. Det ga meg et spark bak. Jeg har alltid vært litt mot Idol. Har sett hvordan det har gått med Kjartan og Jorun. Men nå tenkte jeg; hvorfor ikke prøve?

-  Mamma og pappa giret

Gabrielle «Gabby» Leithaug ser også på en finalebillett til Idol som et springbrett. Hun er niese av det kristne artist-søskenparet Solveig og Bjarte Leithaug.

-  Mamma og pappa er sinnssykt giret for tida. Familien venter nok på at jeg skal bli den neste artist-Leithaug, sier «Gabby», som også har en kristen grunntro.

TV 2s presseansvarlig for Idol, Bjarne Laastad tror ikke det betyr noe hvem som får mest omtale på forhånd. Han viser til at Kurt Nilsen ikke var på skjermen før i semifinalen. Det samme sier han skjedde med Cindy Hovde, Bjørn-Olav Edvardsen og Erik Flaa, som alle ble finalister i fjor.

-  Det som skjer på scenen avgjør alt, mener Laastad.