Idolkvinnekvota

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FORRIGE UKE ble den nye Idol-juryen offentliggjort. Tone Lise Skagefoss og Tor Milde skal holde fortet som juryformann og Slemme-Tor. Samtidig er David Eriksen og Ole Evenrud erstattet med produsent Hans Olav Grøttheim og Espen Lind-håndtlanger Amund Bjørklund. Begge har lang fartstid i bransjen, begge har mye kunnskap og kompetanse. Og begge er menn. I april skrev Dagbladet om mobilforskeren Berit Skog, som gjennom fire ulike undersøkelser har kommet fram til at det er flest kvinner som stemmer på Idol. I forrige runde var også sju av de tolv finalistene jenter. Kvinner stiller mannsterke både som seere og deltakere. Så hvorfor er det bare én kvinne i Idol-juryen?

NÅ SOM VI går i gang med vår fjerde Idol-runde, er det lett å se dommeroppskriften. Det skal være en rappkjefta journalist (Tor Milde, Morten Ståle Nilsen, Thomas Strzelecki), to produsenter/bakmenn (Jan Fredrik Karlsen, Douglas Carr, David Eriksen, Ole Evenrud, samt Grøttheim og Bjørklund), og én kvinne (Lena Midtveit, Anneli Drecker og Tone Lise Skagefoss). Dette er en kjønnssammensetning som stemmer dårlig med resten av Idol-virkeligheten. Etter fire runder begynner det å likne et bevisst mønster.

NÅ HAR selvfølgelig TV2, produksjonsselskapet Monster og plateselskapet Sony/BMG mye å ta hensyn til. Det blir sannsynligvis Grøttheim/Bjørklund som produserer plata til neste års Idol-vinner, slik David Eriksen produserte Joruns «Unstable». Grøttheim har allerede jobbet med Kurt og Ali, og Bjørklund trakk i trådene på «Kjartan Salvesen».

JA, MUSIKKBRANSJEN er dominert av menn. Nei, det er ikke lett å finne kvinnelige produsenter i Norge. Og nei, dette er ikke sutring fordi jeg ikke ble tilbudt dommerjobb. Det kan likevel ikke være vanskelig å finne mer enn én kvalifisert kvinne i året? Det hjelper ikke at Skagefoss er sjef og at Jorun vant Idol. Ved gang på gang å bare velge ut én kvinne, sender TV2 ut signaler om at én er mer enn nok. Det er som om kanalen har valgt å gjemme seg bak det samme prinsippet som: hvis jeg har én innvandrervenn, ja da kan vel ingen anklage meg for å være rasist?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer