DEBATT

Debatt: Idrett og politikk

Idretten brukes som vaskemiddel

«Sportsvasking» er blitt et begrep.

VM i DIKTATUR: Friidretts-VM i Qatar starter i dag. Kronikkforfatteren påpeker at idretten snart må forstå at den brukes som brikke i et velregissert politisk spill. Foto: Martin Meissner / AP / NTB Scanpix
VM i DIKTATUR: Friidretts-VM i Qatar starter i dag. Kronikkforfatteren påpeker at idretten snart må forstå at den brukes som brikke i et velregissert politisk spill. Foto: Martin Meissner / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I dag går startskuddet for friidretts-VM i Qatar. Samme land skal arrangere fotball-VM om tre år. Det betyr altså at idretten enda en gang legger sine største arrangementer til et diktatur. Idretten må snart forstå at den brukes som brikke i et velregissert spill.

La oss sette det i kontekst: Da Kina arrangerte OL i Beijing i 2008 brukte landet over 400 milliarder kroner. Det var tre ganger mer enn noe land noensinne hadde brukt på å arrangere olympiske leker. Da Russland skulle arrangere vinter-OL seks år senere, var kostnaden steget til over 500 milliarder. Disse to prislappene er fortsatt helt hinsides det andre land har brukt på tilsvarende arrangementer.

Begge landene har endeløse lister med brudd på menneskerettighetene og har omfattende sosiale problemer, men tar seg likevel råd til de mest prangende idrettsarrangementene verden har sett. Ingen av disse landene hadde brukt slike summer hvis det ikke var for åpenbare politiske gevinster.

For slike mesterskap er ønsket fra øverste politiske hold. Da Russland og Saudi-Arabia møttes til åpningskamp i sist års fotball-VM, dekket tv-kameraene hyppig Vladimir Putin og Mohammad bin Salman, som hygget seg sammen på VIP-tribunen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer