DOPMOTSTANDER: WADAs visepresident Linda Hofstad Helleland fikk god støtte av Antidoping Norge og kulturminister Trine Skei Grande for å stoppe det famøse vedtaket om å slippe Russland tilbake til internasjonal idrett. Styret i Norges Idrettsforbund var derimot forbløffende passive.
DOPMOTSTANDER: WADAs visepresident Linda Hofstad Helleland fikk god støtte av Antidoping Norge og kulturminister Trine Skei Grande for å stoppe det famøse vedtaket om å slippe Russland tilbake til internasjonal idrett. Styret i Norges Idrettsforbund var derimot forbløffende passive.Vis mer

Russland tilbake i internasjonal idrett

Idretten trenger modig ledelse

Linda Hofstad Helleland kjempet mot vedtaket, og det er en skam at toppledelsen i norsk idrett ikke støttet henne før vedtaket ble fattet.

Meninger

NESTEN ett døgn etter at styret i Verdens Antidopingbyrå (WADA) hadde lurt Russland gjennom bakdøra til internasjonal idrett, kom det en pressemelding fra Norges Idrettsforbund om at de var helt uenig i måten dette har skjedd på. Det er et helt riktig standpunkt. De slappe kravene som er knyttet til det å få Russland tilbake, er egentlig et angrep på en uavhengig internasjonal dopingkontroll. Det er derfor WADAs visepresident Linda Hofstad Helleland kjempet mot vedtaket, og det er derfor det fortsatt er en skam at toppledelsen i norsk idrett ikke støttet henne før vedtaket ble fattet.

IDRETTSFORBUNDETS passive holdning står i kontrast til den gode jobben som er gjort både av Antidoping Norge og den nåværende kulturminister Trine Skei Grande for å samle flest mulige nasjoner bak Hellelands opprør mot de olympiske lederne som dominerer WADA-styret. Denne gangen holdt ikke innsatsen til å stoppe det skuffende vedtaket, men det bidrar til den videre kampen mot doping. For nå innser flere sterke idrettsmiljøer at en uavhengig dopingkontroll er den eneste riktige løsningen.

DET er bakgrunnen for at det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) under ledelsen av den britiske løperlegenden Sebastian Coe har bestemt seg for ikke automatisk å følge WADAs vedtak om å ta Russland tilbake. I stedet krever IAAF at russerne må oppfylle friidrettens egne krav. Det betyr mest av alt full tilgang til alle prøver i det avstengte dopinglaboratoriet i Moskva.

INTERNASJONAL friidrett har holdt russerne ute i tre år, og har tidligere vist at de kan sette makt bak kravet om en troverdig uavhengig dopingkontroll. Seinest sist vår presset IAAF fram russiske innrømmer ved å true med at sporten heretter ikke engang ville invitere russiske enkeltutøvere til de internasjonale konkurransene. Muligens vil IAAF-ledelsen nå bruke den samme taktikken for å få tak i de mange ti-talls dopingprøvene av mistenke friidrettsutøvere som russerne holder tilbake i Moskva.

FRIIDRETTENS internasjonale mesterskap uten Russland har vært store suksesser. Det forteller at det er mulig å få til endringer selv i noe så vanskelig som å få alle idrettsstjerner til å slutte å dope seg. Men for at det skal skje må i hvert fall idrettslederne våge å lede.