Iffit Z. Qureshis metode?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DISKRIMINERING: Iffit Z. Qureshi stilte nylig spørsmål ved politiets metoder og angivelige brutalitet i VG. Nå stilles de samme spørsmålene i Dagbladet, og jeg spør meg om det egentlig er hold i Qureshis påstander om politiets metoder.Qureshis generaliserer ganske frisk på basis av egne observasjoner. Overført til norske forhold: Dersom tre menn i en boligblokk er utro, kan man derved slutte at det er en boligblokk av skjørtejegere? Jeg vil også anta at Qureshis data er for spinkle til å konkludere med at norsk politi er et stort problem for innvandrerungdommen.

I NORGE HAR vi stort sett et meget bra politi, selv om det selvsagt også er kritikkverdige forhold. Den danske forskeren Lars Holmberg(1999) gir en god beskrivelse av hvordan politiet jobber etter stereotypier. Når politiet leter etter kriminelle, er de henvist til å lete etter dem som «likner typisk kriminelle». Dette kan selvfølgelig føre til feilvurderinger. For den dårlige kledde innvandreren eller nordmannen, kan gjerne ha råd til en dyr bil - selv om det kan synes påfallende. Slik sett var en afrikaner i Oslo som hadde investert i en dyr sykkel svært uheldig da han ble stoppet flere ganger av politiet etter at han hadde kjøpt en kostbar sykkel. Men det blir helt feil å slutte at dette er rasisme satt i system. For etniske nordmenn blir utsatt for en liknende tankegang. Politiblikket er opptatt av det som er påfallende og mistenkelig, og politiet vil i ofte ha rett i sine antakelser. Men i likhet med andre yrkesgrupper vil de også foreta feilvurderinger. Bør ikke politiet som andre yrkesgrupper ha anledning til å ta feil?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer