Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: «Downsizing»

Igjen ser vi at insentivordningen resulterer i kitschy norgesreklame – og en ganske mislykket film

Alexander Paynes «Downsizing» byr på forvirret sci-fi-filosofering i norske fjorder.

FILM: Matt Damon spiller i filmen som handler om å få et bedre liv dersom du krymper. Video: Paramount Pictures Australia. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: Det finnes mange gode – og ikke minst morsomme – enkeltscener i Alexander Paynes «Downsizing», men etter hvert som vi nærmer oss slutten på denne besynderlige science fiction-fortellingen blir det klart at dette også er alt den har å by på. Her finnes ingen rød tråd eller overgripende tematikk – snarere får man følelsen av at Payne, i mangel på noen klar idé om hva filmen egentlig handler om, har sydd sammen begynnelsen, midpartiet og slutten av tre vidt forskjellige historier.

Downsizing

3 1 6

Dramakomedie

Regi:

Alexander Payne

Skuespillere:

Matt Damon, Kristen Wiig, Christoph Waltz, Jason Sudeikis m.fl.

Premieredato:

19. januar, 2017

Aldersgrense:

Tillatt for alle

Orginaltittel:

Downsizing

Se alle anmeldelser

Søkt
Filmen bygger på et premiss som er så søkt at det i de rette hender (det er vanskelig å ikke tenke på Charlie Kaufman og Spike Jonze) kunne framstått som genialt: I en nær framtid har norske forskere utviklet en teknologi som gjør det mulig å krympe mennesker ned til en brøkdel av deres opprinnelige størrelse. Og i en verden der ressursene er enda litt knappere og miljøproblemene enda litt større enn i vår egen, selges dette inn som en mulig løsning på alt fra overbefolkning til global oppvarming.

Hovedpersonen Paul (Matt Damon) er blant de første som lar seg forminske, og flytter inn i miniatyrbyen Leisureland, hvor alt tilsynelatende er fryd og gammen. Etter hvert viser det seg imidlertid at utenomverdenens sosiale problemer også har funnet veien inn hit, og når han blir kjent med forretningsmannen Dušan (Christoph Waltz), skipperen Konrad (Udo Kier) og den fattige renholdsarbeideren Lan Tran (Hong Chau) tvinges han til å revurdere sitt syn på seg selv og verden som sådan.

Stødig
Og det er omtrent her «Downsizing» begynner å gå seg vill. Selv om han har laget flere gode filmer, har Payne aldri vært noen stor tenker, og på tross av et interessant utgangspunkt er hans seneste opus blottet for intellektuell nysgjerrighet.

Det hjelper heller ikke at Lan Tran viser seg å være en langt mer interessant rollefigur enn Paul. Damon er som vanlig stødigheten selv, men etter hvert blir det åpenbart at vi ser på en eksepsjonelt lite bemerkelsesverdig mann som verken greier å løse tilværelsens mysterier eller sannsynliggjøre at han på noen som helst måte er rette kandidat for jobben.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!