Ignorant rettsvesen

Våre dommere, advokater, byråkrater leser ikke nok romaner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Arild Linneberg, professor i litteraturvitenskap har skrevet en ypperlig bok (12 ½ tale om litteratur og lov og rett 2007) om hvorledes krysningspunktene mellom lov og rett kommer til uttrykk i rettsvesenet og i litteraturen.

Tematikken belyses på en spennende måte og forfatteren får problematisert og synliggjort mange vinklinger rundt temaet ved å hente sine eksempler fra Bibelen, de greske tragediene sagaene, Holberg, Ibsen, Kafka og mange flere fra vår moderne litterater.

Lov og rett er ikke noe nytt tema i litteraturen.

Etter å ha lest Linnebergs bok er jeg overbevist om at et av hovedproblemene i rettsvesen og byråkrati er at aktørene har lest altfor få romaner.

Jeg har aldri satt mine ben i en rettssal eller stått oppe i en straffesak. Likevel er jeg, som Linneberg, overbevist om at enhver som har stått for retten vet hva det vil si å føle seg liten, maktesløs og manipulert - enten man er skyldig eller uskyldig. Og skyldig føler vi oss alle i større eller mindre grad. Det gjør vi fort. Eksemplene fra litteraturen er utallige.

Jeg tror også den anklagede føler den mikstur av vilkårlighet som kan ligge til grunn for en dom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer