Iiik! En levende musefrakk!

Men er det kunst?

(Dagbladet.no): Utstillingen Design and the Elastic Mind på Museum of Modern Art (MoMA) i New York utforsker grenselandet mellom teknologi og design.

Noe av det mest grenseoverskridende på en utstilling full av fascinerende kunstprosjekter, var Victimless Leather: En bitteliten frakk laget av levende stamceller fra mus.


Jo, du leste riktig. En levende frakk. Eller rettere sagt: En nylig avdød frakk.

Prosjektet er blant annet ment som et innlegg i debatten om bruk av dyrehud/pels til menneskeklær. Men kuratoren for utstillingen så seg nødt til å slå av strømmen til inkubatoren der musefrakken ble holdt i live, melder New York Times. Det var ikke av etiske årsaker, men av Frankenstein-preventive:

- Frakken vokste så raskt at den begynte å tette igjen inkubatoren, og en av armene falt av, forteller seniorkurator Paola Antonelli til avisa. Hun følte seg «grusom» da hun slo av det levende klesplagget:

- Det var det eneste på utstillingen som var levende. Det var et fantastisk arbeid.

Stamcellefrakken er laget av en gruppe anatonomi- og biologistudenter ved University of Western Australia som kaller seg SymbioticA. De er begeistret over vendingen prosjektet tok på MoMA, og det de kaller en «Franskensteinsk følelse av at liv kommer ut av kontroll».

Selvsagt er det kunst. Eller hva mener du?

LYS LEVENDE FRAKK: Et klesplagg laget av levende stamceller fra mus, på utstilling i Museum of Modern Art i New York - helt til den begynte å vokse og kuratoren måtte avlive den. Foto: SymbioticA
LYS LEVENDE FRAKK: Et klesplagg laget av levende stamceller fra mus, på utstilling i Museum of Modern Art i New York - helt til den begynte å vokse og kuratoren måtte avlive den. Foto: SymbioticA Vis mer

Du kan lese mer om Victimless leather-prosjektet på SymbioticAs nettside

Iiik! En levende musefrakk!
KUNST OG DESIGN: Stamcellefrakken var et av mange prosjekter på MoMAs utstilling Design and the Elastic Mind, om grenselandet mellom teknologi og design. Foto: MoMA