Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ike Turner er død

Tina Turners omstridte eksmann ble 76 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Musikeren, bandlederen og låtskriveren Ike Turner er død, 76 år gammel, skriver My Fox New York.

Turner, som ble født Ike Wister Turner i Clarksdale i Mississippi 5. november 1931, skal ha dødd mens han sov, hjemme i en forstad til San Diego i California. Dødsårsaken er foreløpig ikke kjent.

Rockpioner

Ike lærte tidlig å spille, inspirert av sørstatsmusikken, og dannet bandet Kings of Rhythm seint på 40-tallet. Rockhistorikere insisterer på at Turner er ansvarlig for historiens første rocksingel allerede i 1951, «Rocket 88», under artistnavnet Jackie Brenston and his Delta Cats.

Dette var flere år før Bill Haley satte verden - og Norge - på hodet med «Rock Around the Clock».

At han tilsynelatende er stilt i skyggen som rockpioner, selv etter å ha blitt innviet i Rock and Roll Hall of Fame og fått en Grammy, har muligens med hans stormfulle ekteskap med Tina Turner å gjøre: 

Ike rekrutterte i 1959 daværende Annie Mae Bullock som forsanger etter at hun grep mikrofonen under en spillejobb i St. Louis, og endret navnet hennes til Tina Turner året etter.

Mishandling

PÅ SCENEN: Ike Turner på scenen med The Kings of Rhythm på jazzfestivalen i Montreux i 2002. Foto: FABRICE COFFRINI/EPA/SCANPIX
PÅ SCENEN: Ike Turner på scenen med The Kings of Rhythm på jazzfestivalen i Montreux i 2002. Foto: FABRICE COFFRINI/EPA/SCANPIX Vis mer

Ike & Tina Turner hadde en rekke verdenshits på 60- og tidlig 70-tall, blant dem «I Want to Take You Higher», «Nutbush City Limits» og «River Deep - Mountain High», men i ettertid er det hans mishandling av Tina mange vil huske, ikke minst etter hennes selvbiografi «Jeg, Tina» (1986) og den påfølgende filmen «What\'s Love Got to Do with It» (1993).

Bandlederen nektet lenge for mishandlingen, men innrømmet i selvbiografien «Takin\' Back My Name» fra 2001:

- Ja visst, jeg har fiket til Tina ... Det har vært ganger da jeg slo henne i bakken uten å tenke. Men jeg banket henne aldri opp.

Ike og Tina skal ikke ha snakket sammen på 35 år. De to ble skilt i 1978, etter at hun rømte fra ham to år tidligere.

Ike hadde også trøbbel med alkohol og kokain og satt inne for en narkodom da Ike & Tina Turner ble innviet i Rock and Roll Hall of Fame i 1991; Tina mottok utmerkelsen på hans vegne.

Comeback

Etter at han kom ut fra fengsel i 1993, fortsatte han å utgi plater og turnere intenst med Kings of Rhythm, og vant sakte, men sikkert tilbake noe av sitt renomme:

Han mottok flere utmerkelser; så seint som i år fikk han sin første Grammy for albumet «Risin\' with the Blues» (han var nominert også i 2001), og gjestespilte på Gorillaz\' 2005-album «Demon Days». Han besøkte også Norge flere ganger, blant annet Notodden Blues Festival.

Han er satt opp på programmet for Blues Lillehammer neste år.

Blant de mange anekdotene om Ike er historien om at han sparket en ung Jimi Hendrix fordi han bråket for mye med fuzz og feedback istedenfor å spille som bandlederen ville.

- 14 ekteskap

Ike hevdet å ha vært gift 14 ganger, men er registrert med bare fire ekteskap - blant annet med to medlemmer av sin egen korsangergruppe The Ikettes.

I et intervju med radiokjendisen Howard Stern tidligere i år hevdet Ike at han og Tina aldri var formelt gift, men han klarte ikke å forklare hvorfor de to delte etternavn.

I det samme intervjuet uttrykte 76-åringen sin harme over en historie sladreavisa National Enquirer skrev om at hans nåværende kone Aubrey Madison skal ha prøvd å forgifte ham med en overdose Viagra.

Ike Turner etterlater seg fire offisielle barn.

KONE NR. 4 - ELLER 14? Ike med kona (eller ekskona, avhengig av kildene) Aubrey Madison etter at han ble innviet i St. Louis Walk of Fame i 2001.
IKE & TINA: Ike og Tina Turner på scenen i 1966. I over ti år var de blant musikkverdenens mest suksessfulle par - i det offentlige liv. Privat var ekteskapet turbulent, med vold og mishandling.
PÅ NOTODDEN: Ike omgitt kor- og dansegruppa The Ikettes på Notodden Blues Festival i 1997. Hans daværende kone Jeanette Bazzell til venstre. Også Tina Turner startet karrieren som en Ikette, i 1959.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!