Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ikea-katalog:

Ikea-katalog i Israel fjernet alle kvinnene

En Ikea-katalog laget for det ultraortodokse miljøet i Israel har skapt reaksjoner. - Lever ikke opp til våre verdier, sier Ikea Norge. 

INGEN KVINNER: Ikea Israel har i ettertid beklaget at det ikke var noen kvinner i katalogen. De har sagt at de forstår at folk ble opprørt, og at de vil kommunisere med målgruppen på en måte som både lever opp til Ikeas verdier, samtidig som de viser respekt for religiøse minoriteter. Foto: Ikea Israel
INGEN KVINNER: Ikea Israel har i ettertid beklaget at det ikke var noen kvinner i katalogen. De har sagt at de forstår at folk ble opprørt, og at de vil kommunisere med målgruppen på en måte som både lever opp til Ikeas verdier, samtidig som de viser respekt for religiøse minoriteter. Foto: Ikea Israel Vis mer

(Dagbladet): En egen Ikea-katalog rettet mot kunder i ultraortodokse jødiske områder i Israel, har fått stor oppmerksomhet. Jerusalem Post skriver at Ikea-katalogen, som ellers i verden viser bilder av familier i alle former, ikke viser en eneste kvinne.

Katalogen har bilder av menn og gutter i tradisjonelle klær, bokhyller med Talmud og Bibelen i hyllene, skap med den jødiske lysestaken hanukkia og tradisjonelle jødiske klær.

Flere har blitt opprørt over at ingen kvinner er avbildet i katalogen. At kvinner er utelatt fra ultraortodokse, også kalt haredi, aviser, nettsteder og lignende er nærmest blitt et dagligdags fenomen, ifølge Jerusalem Post.

Ikea Norge ikke begeistret

Ikea Norge er ikke begeistret for måten den jødiske katalogen er laget på.

I en e-post til Dagbladet skriver Jorunn Stokke Aamodt, senior kommunikasjonsrådgiver i Ikea Norge, at Ikea er for alle, og at de vil vise respekt for ulikheter og lokale behov.

- Det er også et aspekt ved å ikke diskriminere. Når det er sagt vil vi være tydelige på at den lokale brosjyren ikke lever opp til Ikeas verdier og hva Ikea står for, skriver Stokke Aamodt.

Hun legger til at uansett hvor i verden man er, skal Ikea ha de samme inkluderende og humanistiske verdiene.

- De danner grunnlaget for alt vi gjør, skriver hun.

Det er Inter Ikea Systems som eier og driver varemerket Ikea. Ikea Norge er en del av Ikea-gruppen, som er en av flere franschisetakere. Siden Ikea Israel er en annen franschisetaker, sier Stokke Aamodt at de ikke kan uttale seg om selve brosjyren, annet enn å gi sin egen mening.

Overfor Expressen presiserer Jakob Holmström, presseansvarlig ved Ikea-konsernet i Sverige, at denne katalogen er en lokalt tilpasset katalog, og at katalogen som brukes i resten av Israel er lik som den i Sverige.

IKEA Israel beklaget

I ettertid har Ikea Israel beklaget katalogen. Det forteller Josefin Torell, talsperson for Ikea Intel Systems, til avisen Expressen.

Ikea Israel skal ha forklart at de har forstått at mennesker er blitt opprørt, og at de i framtiden lover å kommunisere med målgruppen på en måte som lever opp til Ikeas verdier, samtidig som de viser respekt for religiøse minoriteter.

-For oss som franschisegivere er det veldig viktig at alle de som arbeider under Ikea-varemerket handler på en måte som er forenlig med hva varemerket står for. Vi står for likeverd og like rettigheter. Vi mener at denne brosjyren ikke lever opp til det, og det har jo franschisetageren i Israel også forstatt og det er derfor de ber om unnskyldning, sier Torell.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling