Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ikke akkurat Bamsefar

Rystende naturfilm om menneskelig galskap og dyrisk overmakt.

FILM: Den kjente tyske filmskaperen Werner Herzog har lagd dokumentarfilmen som er delvis basert på Timothy Treadwells egne filmopptak fra Alaska.Lett forenklet kan man si at Treadwell har lagd filmen om villdyret, mens Herzog har lagd filmen om galskapen i mennesket. Dette er ingen politisk naturvernfilm, det er en film om hardnakket individualisme og besettelse, ikke ulikt temaet i flere av Herzogs spillefilmer.Timothy Treadwell og kjæresten hans ble drept og spist av en grizzlybjørn i Alaskas Katmai nasjonalpark i oktober 2003. Da hadde han tilbrakt 13 sommersesonger i ødemarka hos bjørnene, uten annet våpen enn videokamera. Han etterlot seg et unikt billedmateriale.

Tett på

Han er tett på de digre ruggene, så tett at han oppnår et slags fortrolig forhold til dem. Et av Herzogs intervjuobjekter i filmen hevder at Treadwell behandlet de livsfarlige grizzlyene som om de skulle være mennesker i bjørnekostymer. Det virker i alle fall som om han har et slags Disney-forhold til dem, når han gir dem navn som Hr. Sjokolade, skjenner godmodig på dem og jubler gang på gang at han elsker dem.Selv innrømmer Herzog et diametralt motsatt syn på bjørnene. Der Treadwell ser klokskap og personlighet i øynene deres, ser Herzog utelukkende «et overveldende tomt blikk ... og litt adspredt interesse for mat».

En av dem

Det er også disse kontrastene mellom Treadwells maniske bjørnebegeistring og Herzogs nøkterne kommentarstemme som gjør filmen fascinerende utover de rent dokumentariske naturskildringene. I utgangspunktet vet man jo hva som ble Treadwells sørgelige endelikt, derfor spisser man ørene hver gang han snakker om døden. Og det gjør han hele tida. Han formelig flørter med vissheten om hvor nær han er på å bli slått i hjel og spist. På samme tid virker det som om han tror på illusjonen om at han kan bli en av bjørneflokken, en alfamann de ikke tør angripe.Treadwells eget kamera var i funksjon i øyeblikket da han og kjæresten ble drept av den antatte slagbjørnen, merket nr. 141. Hetta dekket linsen, men lydopptaket forteller i all sin gru hva som skjedde. Herzog gjør et nummer av å beskrive det uten å spille det av. Han filmes selv mens han lytter til det og roper ut i avsky at lydmaterialet bør tilintetgjøres.«Grizzly Man» er neppe blitt den filmen Timothy Treadwell hadde ønsket seg eller lagt opp til. Med Werner Herzogs klo er den blitt et rystende psykologisk portrett av menneskelig overmot i konfrontasjon med maktene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling