Ikke akkurat en «A4-sak»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Agnar Mykle kalte konsekvent kemneren i Asker for «Keiseren», etter mange års bitter strid. Franz Kafka kalte myndighetenes behandling av romanfiguren K. for «Prosessen». Forfatteren Axel Jensen har nå grunn til å kalle norske myndigheter hva han vil, og likevel vil den fortsatt skriveføre mannen måtte lete lenge for å finne et uttrykk som beskriver situasjonen.

  • I går fikk direktør Anders Heger i Cappelen et brev på pulten sin der forlaget blir bedt om å dekke halvparten av de 150000 kronene Axel Jensen får av Sosialdepartementet for å kunne betale sin sekretær. Kjenner vi Anders Heger rett, reagerte han sterkt på å få dette brevet. Det er ikke de 75000 kronene det står på, men prinsippene i saken.
  • Axel Jensen er rammet av ALS, han er dødssyk og sterkt bevegelseshemmet, men intellektuelt helt i orden. Skriveprosessen består i at han leser inn på diktafon og en sekretær skriver ut tekstene hans. Sosialdepartementet har ifølge Dagsavisen sakte økt støtten til sekretærhjelpen fra 48000 til 96000 og endelig 150000 kroner i fjor.
  • Byråkratene vil nå ha flere til å spleise på denne regningen. Det er et upassende og feil signal å sende ut, også med tanke på striden Axel Jensen har hatt med de lokale myndighetene i Kristiansand kommune, for å få hjelp til å bo hjemme.
  • Skal kunstnere ha spesialbehandling i Norge? All den tid selv middelmådige fotballspillere går forbi helsekøene for å få reparert sine skrantende knær, skal dødssyke kunstnere som Axel Jensen ha hjelp til å få skrevet bøker. Han har vært en viktig figur i den norske litteraturen og samfunnsdebatten helt siden han fornyet det norske språket med «Line» og «Lul», og Axel Jensen har aldri vært så produktiv som nå. Samlede verker utgis snart, og i bokhøsten er Jensen meldt med to egne bøker.
  • Hvor han henter krefter fra og klarer å konsentrere seg om denne produksjonen mens byråkraftene står utenfor vinduet hans og gjør ablegøyer, er uvisst. Imponerende er det uansett. Ordet imponerende kan ikke brukes om Sosialdepartementets håndtering av denne saken.

Avdelingsdirektør Jo Flydal i Sosialdepartementet sier til Dagbladet at Axel Jensens tilfelle ikke er noen «A4-sak», og at det ikke er naturlig at Sosialdepartementet står som «hovedløser av dette problemet». Flydal sier videre at de vil vurdere støtten på nytt hvis Cappelen på prinsipielt grunnlag skulle si nei.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer