- Ikke akkurat livet deluxe å være kriminell

PREMIERE: Møt Jens Lapidus i Wandrups bibliotek.

(Dagbladet): - Jeg har oftest kriminelle hovedpersoner i mine bøker. Det handler om å flytte leserne inn i hodet på de personene som begår kriminelle handlinger. Slik blir de hele mennesker, ikke bare onde eller gode, sier Jens Lapidus.

Han er gjest i den aller første utgaven av DBTVs bokprogram «Wandrups bibliotek», hvor møter Dagbladets litteraturansvarlig Fredrik Wandrup møter kjente forfattere.

Forsvarsadvokat
Svenske Jens Lapidus jobber som forsvarsadvokat og har de siste årene gjort stor suksess med sin såkalte «Stockholm Noir»-trilogi. Han brakdebuterte med krimboka «Snabba cash» i 2006. Den ble en av Sveriges største boksuksesser, og har også blitt filmatisert.

Om bøkene hans har Dagbladets anmelder Torbjørn Ekelund skrevet følgende: «De er studier i skurkens rasjonalitet, fortellinger fra en verden der aktørene finner det umulig å slå seg til ro med en sosialdemokratisk årslønn når de kan skaffe seg det tidobbelte ved å rane en verditransport.»

I videoen over, samt de to kortere i høyremargen, kan du blant annet se Lapidus snakke om hvordan det er å kombinere advokatjobben med skrivingen, hvorfor han har valgt sjangeren «Stockholm noir», og hva de kriminelle synes om bøkene hans.

Ikke glamorøst
- En gang jeg holdt et foredrag for svenske spanere, var det en som rakte opp hånden og sa at når de ransaket hjemmet til unge gjengmedlemmer, pleide de alltid å finne to ting: En plakat av Al Pacino i «Scarface», og en av mine bøker, sier Lapidus.

- Spaneren var kritisk, og undret på om jeg glamoriserte det kriminelle livet. Men jeg tror heller de kriminelle kjenner seg igjen i bøkene. Det er ikke så glamorøst, heller miserabelt og møkkete. Jeg vil ikke akkurat kalle det livet deluxe, sier han, med henvisning til tittelen på sin siste roman, som kom i fjor.

I morgen, lørdag, møter du Liza Marklund i «Wandrups bibliotek» på DBTV.