Ikke akkurat Pelle Politibil

En eneste lang biljakt av en forutsigbar politi-og-røver-film.

FILM: Det er gått inflasjon i såkalte kompisfilmer der to politifolk opererer på kollisjonskurs med politiledelsen mens de suser av sted i halsbrekkende biljakter. Dennis Dugans bidrag er det trettende på dusinet. De kjører og kjører, gjennom butikkvinduer, trailere, reklameskilter, bruspenn osv.osv. Ser man nok av filmer som dette, skjønner man hvorfor lave bensinpriser er ei hellig ku i amerikansk politikk.

Det mest originale ved «National Security» er den svarte skuespilleren Martin Lawrence, som er farlig sjarmerende i rollen som Earl Montgomery, nylig utvist fra politiskolen.

Ikke fullt så sjarmerende er filmens fleiping med politirasisme, som innebærer at en svart mann i fin bil øyeblikkelig blir anholdt som biltyv. OK, dette er dødsens alvor i USA, men filmen drar det akkurat litt for langt. Skal man lage parodier på Rodney King-affæren (hvite politimenn ble filmet mens de banket opp svart mann med køller; det medførte opptøyer i Los Angeles), må det gjøres til noe mer enn farseaktige slapsticks.

Steve Zahn spiller suspendert «redneck»-purk, og sammen jager de to motvillige kompisene en smuglerbande med forgreininger helt til topps i Los Angeles-politiet. Er det å røpe for mye når jeg antyder at de to blir gjenopptatt i politiet til slutt? Akkurat så forutsigbar er hele seansen.