2020

Ikke akkurat Putins år

Året vi går inn i vil kanskje gi svaret på det største politiske spørsmålet i dagens Russland. Hvordan skal Vladimir Putin beholde makta etter 2024?

MAKTAS ANSIKT: Vladimir Putin møter mot-makt, også i 2020. Foto: AFP / NTB Scanpix
MAKTAS ANSIKT: Vladimir Putin møter mot-makt, også i 2020. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

2020 blir et bratt år for vår store nabo i øst. Året som snart ebber ut bød på flere overraskelser for president Vladimir Putin. Og nettopp overraskelser er det regimet frykter mer enn noe annet. Dyrkingen av stabilitet og kontroll er putinismens DNA. Men stabiliteten og kontrollen vil bli utfordret også i 2020.

Det mest overraskende i året som snart er slutt var demonstrasjonen av den kraften som ligger i politisk mot-makt. Viktigst fikk dette sitt uttrykk i lokalvalgene i Moskva i sommer. Da regimet nektet representanter for den systemkritiske opposisjonen å stille som kandidater til valget, så organiserte man demonstrasjoner. Det skapte så store bølger at Putins parti, Forente Russland, bare fikk hver 3. stemme, og at mange av partiets kandidater til slutt stilte som uavhengige kandidater for ikke å være belastet med å være tilknyttet maktas parti. Makta tapte ansikt, men ikke makta, og berget 25 av 45 plasser i bystyret.

De andre sakene der makta tapte ansikt var arrestasjonen av grave-journalisten Ivan Golunov i juni. Han ble arrestert etter å ha avslørt korrupsjon helt til topps i Moskvas bystyre, og beskyldt for grove narkotika-forbrytelser. Men da folk tok til gatene for å kreve at Golunov skulle settes fri, så viste det seg at det som skulle knytte ham til forbrytelser var plantet av politiet, og han ble sluppet fri. I stedet ble to politi-generaler fengslet. 2019 har vi også sett store demonstrasjoner i Arkhangelsk, mot at tonnevis av søppel fra Moskva skal deponeres der, og i Jekatarinburg i Ural, mot bygging av en kirke i en populær park. Byggingen er stanset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer