Ikke akkurat trist som faen

Lydboka har blitt business på sine første 20 år i Norge.

(Dagbladet.no): I dag feirer Lydbokforlaget sine første 20 år. Fra en svært forsiktig start på Melhus utenfor Trondheim, hadde de i fjor en omsetning på over 50 millioner kroner, og 27 ansatte fordelt på Melhus og Oslo.

Jubileet feires med en fersk utgivelse av «Snømannen» av Jo Nesbø, som så langt er forlagets mestselgende forfatter.

Ari Behn leser

Den første tittelen forlaget ga ut var i 1987 «Forræderen» av Fredrik Skagen, der forfatteren leste selv.

- Tilfeldig at det var en trønder?

- Nei, det startet med de ressursene vi hadde i nær beliggenhet. Vi hadde studio på Melhus og tilgang til skuespillere fra Trøndelag teater, forteller informasjonssjef Tonje Kristiansen Bertini til Dagbladet.no.

Kåre Conradi, Wenche Foss, Anna Bache-Wiig og Nicolai Cleve Broch er blant skuespillerne som har vært opplesere. Mens Ari Behn selv leste inn «Trist som faen».

- Hva gjør en god lydbok?

- Først og fremst en god tekst og en engasjert høytleser som evner å formidle den slik at det blir en lytteropplevelse, mener Kristiansen Bertini.

Mest brede titler

I begynnelsen var lydbøkene ansett som et hjelpemiddel for blinde og svaksynte. Og fra den spede begynnelsen med kassetter, har lydbøkene blitt til cd-er og fra i år også mp3-filer.

- Er det andre endringer i hva folk vil ha?

- Markedet etterspør stadig mer bredde. Det som selger likner på det som går av trykte bøker, og vi selger mye både av krim og de store skjønnlitterære titlene, og bestselgerne på barnebøker. Når det kommer en «Svein og rotta»-tittel blir den veldig populær, og det er mye fordi barna har blitt kjent med Terje Strømdahls stemme. Det samme gjelder «Pitbull-Terje»-lydbøkene, som forfatter Endre Lund Eriksen leser selv.

Ble tissetrengte

Cirka halvparten av lydbøkene de gir ut er myntet på barn.

- Vi satser vel så mye på barnelitteratur som på voksen-, og det er kanskje det som er mest kjent for folk. Det engasjerer barn veldig og hjelper familien på biltur eller på ferie. Lydbøkene er et godt alternativ til tv.

Apropos barn: Anne Lindmo og Helle Vaagland har nylig lest inn boka si «Heia Mamma!» om graviditet, fødsel og livet i småbarnsfamilien. Da de leste den inn, skal de ha levd seg sånn inn i teksten at de ble både kvalme, sultne, tissetrengte og rørte.

- Vi fikk til og med ørlite melkespreng, sier de to i en pressemelding. LES OGSÅ: