Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ikke alle får nick tildelt av KGB

Men Jens Stoltenberg er ikke som andre gamere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På lørdag var statsminister Jens Stoltenberg covergutt på det nylanserte Magasinet i Dagbladet. I intervjuet med statsministeren snakket han om hobbyen ikke mange visste at han har: Dataspill.

På spørsmål fra Magasinet om hva Stoltenberg forbinder med navnet Steklov, svarer han:

- Det er dekknavnet jeg visstnok ble gitt av KGB. Tidligere spilte jeg dataspill på nettet og da kunne jeg ikke spille som Jens Stoltenberg, selvfølgelig. Så da logget jeg meg alltid inn som Steklov. Og så var jeg England og noen andre Tyskland. Så bygget vi opp en bondehær, en flåtestyrke og barket sammen, og jeg ble sønderknust.

Det er altså hovedsaklig strategispill det går, kanskje ikke overraskende.

- Alle de spillene jeg spiller, som «Age of Empires» og «Medieval Total War», er grunnleggende litt like. Du bygger samfunn, dyrker korn, åpner gruver, handelsforbindelser og diplomati.


- Det blir litt som på jobben?

- Ja, veldig! Og det er budsjettrestriksjoner. Bruker du for mange penger på marinen, blir det mindre på å dyrke jorda, og da blir det mindre mat i neste omgang. Så må du vurdere om du skal bygge rikdom og kjøpe soldater, eller om du skal satse på å erobre land og bygge deg opp på den måten. Det er mange avveininger og veldig krevende. Problemet med slike spill er at det tar vanvittig med tid. Timene bare drar unna, sier Stoltenberg til Magasinet.

I et intervju med Aftenposten fra 2005 kan Stoltenberg fortelle at «Red Alert» er litt enklere, og mer krigsorientert - noe som kanskje er litt skummelt om statsministeren er lettpåvirkelig:

SPILLER SOM «STEKLOV»: Statsminister Jens Stoltenberg har i en årrekke vært opptatt av strategispill. Her avbildet foran pcen på statsministerens kontor i 2000 - hva han har på skjermen er uvisst. Foto: SCANPIX
SPILLER SOM «STEKLOV»: Statsminister Jens Stoltenberg har i en årrekke vært opptatt av strategispill. Her avbildet foran pcen på statsministerens kontor i 2000 - hva han har på skjermen er uvisst. Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg trenger ikke tenke på mat til folket eller sko til hesten, bare våpenfabrikker som lager tanks. Men enten jeg er amerikaner eller brite, Steklov er navnet!

Så hvem vet, neste gang du fyrer opp et online-spill, er det ikke sikkert at det er hvem som helst du spiller mot. Kanskje det skjuler seg en statsleder eller annen berømthet bak navn som «KillRage», «MugabeBoss24» eller «SexyStolten59»?

STRATEGI: Her et bilde fra «Age of Empires III».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!